Presentatie Ultra, Vinyl en Bibikov Eindelijk erkenning

  • 3 maart 2012
  • Anne de Vroomen
uitvergroten

Afgelopen donderdag 1 maart was er in de tentoonstellingsruimte W139 in Amsterdam de presentatie van drie nieuwe boeken/projecten: het boek over Ultra door Harold Schellinx, de biografie van Mike von Bibikov door Martijn Haas en een eenmalige Vinyl box.

Schrijver en cabaretier Johan Fretz opende de avond met een vurige toespraak. Of eigenlijk was het meer een oproep. Een oproep aan de generatie van nu; aan de bevlogenen, de gelijkgestemden, de kritisch andersdenkenden. Zij moeten opstaan, de handen ineenslaan en het land werkelijk binden, voorbij aan oude links/rechts tegenstellingen.

Dit gezegd hebbende, zal een groot deel van de aanwezigen in de zaal hebben terug gedacht aan hun eigen opstand eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Een generatie die als verloren werd beschouwd door minister-president Van Agt stond op om zichzelf te laten horen. Kwamen samen als gelijkgestemden om zich te laten gelden in kunst, cultuur en politiek. Wat nou verloren?

En toch hebben de woorden van Van Agt blijkbaar zoveel indruk gemaakt op de generatie ‘No Future’ dat ze nog steeds schreeuwt om erkenning. Die roep klonk in ieder geval uit de mond van Gerard J. Walhof, hoofdredacteur VPRO radio, die na Johan Fretz de zeepkist besteeg. Want ook al hebben de jongeren van generatie ‘No Future’ zich inmiddels bewezen in stormlopende carrières, pas nu er boeken verschijnen en er een tentoonstelling aan hun is gewijd in het Centraal Museum van Utrecht, voelen ze zich serieus genomen. “Eindelijk erkenning”, verzucht Walhof.

Toen het tijd was voor de auteurs om hun boeken te presenteren was de aandacht van de meeste oud-punkers in de zaal al vervlogen. Er werd druk gepraat, gediscussieerd, omhelst en gelachen. De euforie van een erkende generatie.

Meer informatie over de boeken...

reacties