Korte filmportretten

  • 21 februari 2012
  • Anne de Vroomen
uitvergroten

De nieuwste VPRO-gids ligt in de winkel met daarin een No Future special van maar liefst 17 pagina's dik. Daarin aandacht voor de zes korte filmportretten "No Future nu" waarin tot de verbeelding sprekende punkers van toen vertellen hoe de periode 1977-1984 van invloed is geweest op hun leven.

uitvergroten

Kunstenares Louise van Teylingen kwam op haar twaalfde al in aanraking met de punkwereld, zwierf op straat en besloot na haar tweede overdosis weer bij zinnen te komen. Ze heeft aan die tijd een enorme overlevingsdrang overgehouden en geleerd zich niet te conformeren.

Drummer Wim ter Weele voelde zich eind jaren zeventig niet thuis op de kunstacademie. Samen met vrienden richtte hij kunstkollektief Dubio op. Naast het maken van onconventionele kunst, hield de vriendengroep zich vooral bezig met het maken van muziek, ze richtten de Rotterdamse punkband De Rondos op, en het uitbrengen van het fanzine Raket. Wim heeft destijds geleerd hard te werken en alles in eigen hand te houden. Dat doet hij nog steeds als drummer van De Kift.

Beeldhouwer Ad de Jong kraakte in 1979 een pand in de Warmoesstraat en maakte er een kunstenaarsplek van: W139 (Warmoesstraat 139). Tot op heden is het een tentoonstellingsruimte waar kunstenaars de vrije hand krijgen om hun tentoonstelling naar eigen inzicht in te richten. Verwacht hier geen keurig opgehangen schilderijen aan een witte muur. De confrontatie aangaan, dingen echt willen en vervolgens ook doen, dat is de mentaliteit die Ad zich destijds eigen heeft gemaakt en waar hij nog steeds baat bij heeft.

Platenbaas Wally van Middendorp richtte in 1978 de punkband Minny Pops op en bracht deze muziek uit op zijn eveneens zelf opgerichte platenlabel: Plurex. Het was Wally te doen om muzikaal radicalisme, wat ook duidelijk naar voren kwam tijdens de optredens op de ULTRA avonden die Wally organiseerde. Hij werkt nu als hoofd internationale marketing bij Roadrunner Records.

Punkdichteres Diana Ozon is Do It Yourself in persoon geworden. In 1977, op haar schttiende, verscheen haar eerste dichtbundel. Vervolgens richtte ze punkclub DDT666, punkwinkels Gallerie Anus ('drukwerken') en Galerie Ozon ('spuitwerken') en het fanzine De Koecrandt op. Haar pen is nog steeds haar belangrijkste gereedschap. Inmiddels heeft Diana vele dichtbundels geschreven en staat ze regelmatig op het podium om haar gedichten voor te dragen.

Notarisdochter Zip Ritzen en haar twee vrienden Maikel en Plastic waren drie van de weinige punkers in Roermond. In 1982 bestond de stad 750 jaar en om dat te vieren werd er een flinke smak geld tegenaan gegooid. Zip, Maikel en Plastic waren hier fel op tegen, het was crisis, en besloten de boel te saboteren door de feestvlaggen te vernielen. Saillant detail is dat Zips vader in de feestcommissie zat. Om hun woede te uiten richtten ze de band Catastrophe Bizarre op. Nu werkt Zip als ICT'er, Maikel als reintegratieambtenaar en Plastic als chefkok. 

De filmpjes worden momenteel gemonteerd en zullen in de loop van week 9 (27 t/m 2 maart) online worden gezet.

reacties