Een reis door de jaren 80 langs punk, kunst en kraken 77-84: No Future op Holland Doc 24

  • 1 maart 2012
uitvergroten

Vanaf zaterdag 3 tot en met vrijdag 9 maart 2012 staat het themakanaal Holland Doc 24 volledig in het teken van het No Future tijdperk met een groot aantal bijzondere en toonaangevende documentaires.

“Dansen op de vulkaan. No future. Geen woning geen kroning. Do it yourself!” Gevleugelde slogans van een lichting jongeren die Nederland eind jaren zeventig, begin jaren tachtig op zijn grondvesten deed trillen. Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘God Save The Queen’ in het Centraal Museum te Utrecht geeft Holland Doc 24 van zaterdag 3 tot en met vrijdag 9 maart een beeld van die roerige tijd.

In zes korte filmportretten No Future Nu (VPRO, 2012) schetsen tot de verbeelding sprekende ‘survivors’ als Diana Ozon en Ad de Jong hoe de periode ’77 – ’84 van invloed was op de rest van hun leven. Hun sombere toekomstperspectief (hoge jeugdwerkeloosheid, neutronenbom, woningnood) uitte zich in kraakrellen, doemdenken en drugsgebruik, maar veroorzaakte ook een golf van creativiteit in kunst, cultuur, muziek en media.
DAGELIJKS: Primetime na de Themafilms

‘Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols’ is het debuutalbum uit 1977 van de Sex Pistols. Het album was voor velen een inspiratiebron en werd het ijkpunt voor alle toekomstige punkalbums. In Classic Albums: Sex Pistols – Never mind the bollocks (VPRO, 2002) kijken de leden van de Engelse punkgroep John Lydon, Steve Jones, Paul Cook en Glen Matlock terug op het maakproces van dit album en vertelt manager Malcolm Mclaren zijn kant van het verhaal.
OA op ZATERDAG: 22.17 uur, DINSDAG: 23.05 uur, VRIJDAG 18.14 uur

Meer muziek uit deze roerige periode komt van The Ramones. De documentaire End of the Century: The story of the Ramones (Jim Fiels en Michael Gramaglia, 2003) schetst een beeld van de net zo roerige geschiedenis van de Amerikaanse band zelf: vanaf hun formatie tot hun break up in 1996. Tijdens hun 22 jaar durende carrière hadden ze maar liefst 2263 optredens over de wereld.
OA op MAANDAG: 13.33 uur, WOENSDAG: 18.30 uur, DONDERDAG: 22.17 uur

In ons land was sprake van harde actie tegen de gevestigde orde, waaronder de hevige onlusten tijdens de inhuldiging van Beatrix, 30 april 1980. Met de leuze 'geen woning, geen kroning', bereikte het protest van de Amsterdamse kraakbeweging een historisch hoogtepunt. Vijf cameraploegen trokken door de hoofdstad om verslag te doen. De uit dit materiaal gemonteerde film: Een koninkrijk voor een huis (Meatball/Tilt Film, 1980) is samengesteld met sympathie voor de kraakbeweging.
OA op ZATERDAG: 17.50 uur, DINSDAG: 21.22 uur, VRIJDAG: 13.57 uur

In Van een andere orde: portret van een mentaliteit (VPRO, 1998) blikt Rob Schröder terug op de jaren tachtig, toen kunstenaars in Amsterdam op verschillende locaties hun eigen gang gingen, los van het officiële kunstcircuit. Ook verbintenissen met de kraakscène en de daarmee verbonden media komen aan bod.
OA op ZATERDAG: 14.52 en 21.11 uur, DINSDAG: 18.30 uur

Van een andere orde was de opkomst van graffiti in Amsterdam. Kroonjuwelen: hard times, good times, better times (Stunnedfilm, 2006) vertelt de belevenissen van Amsterdamse graffitischrijvers en-kunstenaars. Vanaf de eerste beginselen vanuit de punkperiode tot de apotheose op de Amsterdamse metro naar de wereld van hedendaagse vormgeving en kunst.
OA op ZONDAG: 12.00 en 18.30 uur, MAANDAG: 21.32 uur, DONDERDAG: 15.19 uur 

uitvergroten

Kijk voor de precieze uitzendtijden op Holland Doc 24

reacties