Presentatie van een punkbijbel

  • 13 februari 2012
  • Anne de Vroomen
uitvergroten

Afgelopen donderdag 9 februari vond in de Maloe Melo in Amsterdam de boekpresentatie plaats van wat ook wel de nieuwe punkbijbel wordt genoemd: No Future Nu, Punk in Nederland 1977-2012.

Een punkbijbel geschreven door de 25-jarige Leonor Jonker. Geboren na de hoogtijdagen van de punk, maar gelijk verkocht toen ze op haar veertiende een compilatie vol met klassieke Britse punkanthems hoorde. Zelf vindt ze het niet zo gek dat ze gelijk om was: “Decennia nadat ze geschreven werden hebben de punksingles nog niets aan kracht ingeboet: ze klinken nog net zo direct, energiek en fris als toen ze uitkwamen. Nog altijd verwoorden de antiautoritaire teksten de gedachten van tieners en bovendien blijft de punk-look aantrekkelijk voor jongeren die zich willen afzetten. Maar punk is veel meer dan dat.”

En dat verwoordt Jonker op heldere wijze in haar boek No Future Nu. Punk was niet alleen een muziekstroming, het was een culturele stroming gebonden aan een periode. Een periode waarin No Future en Do It yourself het credo waren. Er heerste hoge werkeloosheid en angst voor de bom, tegelijkertijd vervaagden grenzen en grepen jonge creatievelingen hun kans. Met een ongekende explosie van creativiteit op het gebied van muziek, vormgeving, graffiti, film, beeldende kunst en mode als gevolg. Jonker verduidelijkt in haar boek dat deze punkcultuur inmiddels deel is geworden van de Nederlandse samenleving.

uitvergroten

Met een stralend gezicht overhandigde Jonker het eerste exemplaar van No Future Nu aan David Fagan, frontman van post punkband Rats On Rafts. Na een paneldiscussie, in een zaal vol oude en een paar nieuwe punkers en andere geinteresseerden, werd vervolgens genoten van de muziekoptredens.

reacties