Database Nationaal Archief Van Nederland naar Australië: Emigranten 1946-1991

  • 31 maart 2006
uitvergroten

Na de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal Nederlandse emigranten naar Australië sterk toe. De slechte economische vooruitzichten in Nederland op dat moment vormen voor veel inwoners een belangrijk motief om elders een toekomst op te bouwen.

Database Nationaal Archief

Vanaf 1946 houden de Nederlandse consulaten in Australië een uitgebreide registratie bij van Nederlandse emigranten. De emigratiekaarten laten zien hoe de consulaten de emigranten helpen bij het veroveren van een plek in hun nieuwe vaderland. Daarmee geven de kaarten ook zicht op persoonlijke geschiedenissen, vaak heel beknopt, soms uitgebreid.

In maart 2006 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het archief Emigratiekaarten Australië aan het Nationaal Archief overgedragen.

Op deze website zijn een aantal gegevens van de emigratiekaarten beschikbaar gesteld in een database. Zo kan de bezoeker van de website op zoek naar emigranten van wie de naam in de database is opgenomen. De zoektocht levert in veel gevallen ook de naam van het schip op of de vliegtuigmaatschappij waarmee de reis naar Australië is ondernomen.

Het doel van de website is om emigranten en hun familie in Nederland en Australië te ondersteunen en stimuleren bij het zoeken van hun 'roots'.

(bron: website Nationaal Archief)

reacties