Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Deel van brief die dokter Félix Rey in 1930 schreef aan de Amerikaanse schrijver Irving Stone, met tekening van het afgesneden stuk oor van Vincent van Gogh
© The Bancroft Library, University of California
Vincent van Gogh: zelfportret met afgesneden oor (1889)
© CC

Historikerstreit

Het was meer dan eeuw lang een “Historikerstreit”: sneed Van Gogh nou zijn hele oor af of slechts een lelletje? Het briefje waarop het bewijs stond is gevonden in het archief van de Amerikaanse schrijver Irving Stone, dat is ondergebracht in The Bancroft Library van de Universiteit van California. Stone werkte destijds aan de biografie “Lust for Life” over Van Gogh, een boek dat in 1934 uitkwam en in 1956 verfilmd werd door Vincente Minnelli met Kirk Douglas in de hoofdrol. Dat de scene waarin Van Gogh zijn hele oor afsnijdt op gedegen onderzoek van Stone berustte, werd altijd in twijfel getrokken.

Tweede deel van brief van dokter Félix Rey (1930)
© The Bancroft Library, University of California

Onderzoekster Bernadette Murphy ontdekte bij haar onderzoek voor het boek Van Goghs oor dat Stone in 1930 met dokter Félix Rey had gesproken, de arts die Van Gogh in het ziekenhuis van Arles behandelde. Stone vroeg Rey de verwonding te tekenen. Rey dateerde en ondertekende zijn schets en schreef op het receptenbriefje: "Ik verstrek u met genoegen de informatie die u vroeg over mijn arme vriend Van Gogh. Ik hoop van harte dat u het genie van deze bijzondere schilder ruimschoots zult roemen, zoals hem dat toekomt."

De versie volgens Vincent

Vincent schreef over het gebeurde aan zijn broer heo het volgende:

“Gisteren begon ie (Gauguin) weer zo eindeloos door te zeveren over van alles. Ik wilde dat ie ophield. Maar hij ging maar door. (...) En opeens, ik weet niet wat er met me gebeurde, maar het werd helemaal rood voor mij ogen. Ik pak een mes: 'En nou hou je je kop of...'Ik bedoelde dat natuurlijk niet echt, maar hij holde de deur uit. (...) Ik werd radeloos. Ik dacht: Vincent, je hebt het weer eens verpest. (...) omdat je nooit kan luisteren! Dan heb je je oren ook helemaal niet nodig, je gebruikt ze toch niet. Ik heb het mes gepakt en een stuk van mijn oor afgesneden. Toen ben ik de straat opgerend en heb gegild: 'Gauguin hier heb je mijn oor, ik zal naar je luisteren. Maar ga niet weg, kom alsjeblieft terug!'

Dokter Felix Rey, geschilderd door Vincent van Gogh (jan. 1889)
© Pushkin State Museum of Fine Arts, Moskou

Expositie

Het briefje van Rey is vanaf vrijdag te zien op een tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daar hangt ook het schilderij dat Van Gogh maakte van Felix Rey en het pistool waarmee de schilder vermoedelijk zelfmoord pleegde.

Spandoek van studenten die in 1979 Rijksmuseum bezetten uit protest tegen de wijzigingen in de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR)
© NOS

Bekijken en beluisteren: o.a.

  • Vincent van Gogh: documentaire in kleur uit 1953 van Jan Hulsker (3 delen)

 

J. de Meester over Vincent van Gogh ("Nederland", jan. 1891)
© Delpher

Van Gogh? Daar zullen we nooit meer wat van horen....

regie: Vincente Minnelli, met Kirk Douglas

Bekijk Video
1 min min
1 januari 1953

Vincent van Gogh (deel 1)

g
Bekijk Video
10 min
Credits
  • Marnix Koolhaas

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: