Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
22 juli 1952

Polygoon bij de 36ste vierdaagse

still 36ste
Bekijk Video
3 min
vierdaagse 1937

Ontstaan Vierdaagse
Op 3 april 1908 vond de oprichting plaats van de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding, de KNBLO, de (Koninklijke) Nederlandse Bond voor Lichamelijke Oefening. Eerste wapenfeit van de nieuwe organisatie was de voor voornamelijk militairen georganiseerde wandelvierdaagse van 1909. Op 1 september 1909 ging de eerste Vierdaagse van start. Er waren 306 deelnemers. Bij de wandelaars waren maar tien burgers, verder alleen militairen. Er werd in vier dagen 140 kilometer afgelegd waarbij men pas op de laatste dag weer terugkeerde naar de startplaats. In 1914 en 1915 ging de Vierdaagse niet door in verband met de mobilisatie vanwege de eerste Wereldoorlog.

Voor 1925 konden de mensen ook in 12 andere plaatsen starten. In 1925 werd Nijmegen de startplaats. De routes liggen sindsdien in en om Nijmegen heen. Je kon kiezen uit 35, 45 en 55 km per dag. In 1928 liepen de eerste buitenlanders mee. De Vierdaagse werd een internationale wandeltocht. Deelnemers komen uit de hele wereld tot aan Japan toe. Ook in de Tweede Wereldoorlog ging de Vierdaagse niet door.

In 1954 liep de 67-jarige Opa Schram voor de 13de keer de Vierdaagse. Hij werd geïnterviewd door sportverslaggever Dick van Rijn. Hij verklaarde "helemaal geen blaren" te hebben en hij was "niet bepaald moe". Volgens Polygoon waren er genoeg lopers die van Opa Schram nog wat konden leren.

In 1998 liep de miljoenste deelnemer mee. In 2006 werd de Vierdaagse na de eerste dag afgelast. Veel wandelaars hadden last van de hitte en uitdrogingsverschijnselen, waardoor de hulpdiensten overbelast raakten. Ook overleden twee deelnemers, overigens nadat ze de eerste dag met succes hadden volbracht. Omdat de weersverwachtingen voor de dagen erna nog warmer waren, werd vastgesteld dat het onverantwoord was om de Vierdaagse door te laten gaan. De deelnemers die de eerste dag waren gestart, kregen in plaats van de vierdaagsemedaille een speldje.

26 juli 1955

Polygoon bij de 39ste vierdaagse

Still 39ste
Bekijk Video
3 min

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: