Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
Marnix Koolhaas in gesprek met Hans Goedkoop (Geschiedenisgasten/VPRO)
© VPRO

-    Maarten van Rossem:

Publiceerde o.a. "Waarom is de burger boos? Over hedendags populisme." In "Geschiedenisgasten" illustreert Van Rossem de geschiedenis van het populisme in Nederland met fragmenten van o.a. Had-je-me-maar, Mussert, boer Koekoek en Geert Wilders.

Gekozen documentaire: Fascisme tussen slapen en sluimeren (NOS, 1981) van Bob de Ronde en Bob Nahuisen, waarin nagegaan wordt of er een parallel bestaat tussen de situatie in de jaren dertig, toen het fascisme opkwam in Nederland, en de economische depressie in de jaren tachtig.

17 oktober 2016

Geschiedenisgasten: Maarten van Rossem

gg
Bekijk Video
165 min

-    Nelleke Noordervliet:

Schrijfster van historische romans en columniste, o.a. bij OVT. Thema: ‘Metamorfose’. Laat aan de hand van fragmenten zien hoe het gedrag van mensen voor de camera verandert en welke invloeden daarbij een rol spelen. Koos o.a. een fragment uit Postema’s Een Groot Uur U (oktober 1978) over pedofilie.

Documentaire: Mensen van Morgen (IKON, 1964), waarin opgroeiende jongeren op een open manier in gesprek gaan met Kees Brusse over hun ideeën en idealen.

17 oktober 2016

Geschiedenisgasten: Nelleke Noordervliet

gg
Bekijk Video
165 min

-     Hans Goedkoop:


Biograaf (o.a. van Herman Heijermans) en presentator Andere Tijden. Thema: verdwijnende werelden en nieuwe vormen. Met o.a. fragmenten van zijn opa die in 1947 Soekarno arresteerde; zijn andere opa die een scheepswerf failliet liet gaan, en de documentaire Hans het leven voor de dood (Louis van Gasteren, 1985)

Documentaire: Het is een schone dag geweest (IKON, 1994). Portret door Jos de Putter van het laatste oogstjaar van het boerenbedrijf van zijn ouders in Zeeuws-Vlaanderen.

17 oktober 2016

Geschiedenisgasten: Hans Goedkoop

gg
Bekijk Video
165 min

-    Jolande Withuis:

NIOD-medewerker en auteur van de biografie van oorlogsheld Pim Boellaard, Weest manlijk, zijt sterk. Thema: ‘De oorlog na de oorlog’. Hoe communisten, Joden en andere oorlogsgetroffenen elkaar het leven zuur maakten, totdat iedereen zich onderdompelde in een groot, nationaal oorlogstrauma.

Documentaire: Jolande Withuis: Kameraden (IKON, 1993). Portret van Annie Averink, een van de belangrijkste vrouwen uit de geschiedenis van de CPN, gemaakt door haar dochter Anita van Ommeren en regisseuse Pauline Senn.

17 oktober 2016

Geschiedenisgasten: Jolande Withuis

g
Bekijk Video
165 min

-    Ad van Liempt:

"Aartsvader" van de geschiedenis op tv en auteur van talloze boeken over met name de Tweede Wereldoorlog. Koos tien fragmenten die een mooi kijkje in de keuken van geschiedenisprogramma Andere tijden geven.

Documentaire: Een gelukkige tijd (NPS, 1998) van Paul Cohen en Oeke Hoogendijk over een groep bevoorrechte Joden die vrijwel allemaal de oorlog overleefden. De makers reconstrueren a.d.h.v. interviews met overlevenden de bizarre geschiedenis van deze ‘Barneveldgroep’, zoals de bevoorrechte joden genoemd werden.

17 oktober 2016

Geschiedenisgasten: Ad van Liempt

a
Bekijk Video
165 min
Marnix Koolhaas in gesprek met Hans Goedkoop (Geschiedenisgasten/VPRO)
Marnix Koolhaas in gesprek met Hans Goedkoop © VPRO
<p>Nelleke Noordervliet in gesprek met Marnix Koolhaas</p>
Marnix Koolhaas in gesprek met Nelleke Noordervliet
Credits
  • Marnix Koolhaas

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie: