Mediarel in 1967 door VPRO-programma Phil Bloom was al bloot in de eerste aflevering van Hoepla

  • 8 oktober 2012
uitvergroten
Phil Bloom (met bloemen) in aflevering 1 van Hoepla

Phil Bloom schreef geschiedenis op 9 oktober 1967 met haar naakte optreden in de tweede aflevering van Hoepla. Minder bekend is dat ze in de eerste aflevering ook al naakt rondliep! Ze was alleen behangen met nep-bloemen op 'bepaalde plaatsen', zoals het in de archieven van de Publieke Omroep staat beschreven. We hebben de originele beelden als bewijs.

Exact 45 jaar geleden werden drie afleveringen van het controversiële jongeren-programma Hoepla! uitgezonden. Hoepla! werd vooral bekend doordat er voor het eerst een blote vrouw op tv verscheen, het fotomodel Phil Bloom.

Op 28 juli, 9 oktober en 23 november 1967 was het programma op de tv. Op 8 januari 1968 stemde een recordaantal kijkers tevergeefs af op de vierde aflevering, omdat deze uitzending werd tegengehouden. De makers van het programma, Hans Verhagen, Wim T. Schippers en Wim van der Linden werden (tijdelijk) uit de VPRO gezet.

Hoepla! is dus vooral bekend omdat de eerste naakte vrouw op televisie te zien was. Phil Bloom was zelfs twee keer bloot te zien, maar de bekendste scene is waarin zij bloot de krant zit te lezen, van 9 oktober 1967. Dit veroorzaakte een enorme rel en zelfs nu nog wordt Phil Bloom geassocieerd met die ene minuut in 1967.

Toch wandelde zij al eerder bloot door het beeld in Hoepla! In de eerste aflvering, op 28 juli 1967, was zij enkel net een slinger van nepbloemen getooid, zoals op het filmpje hiernaast is te zien.

De avond voor die opname belde Hans Verhagen met Phil Bloom of ze door de studio wilde wandelen a 150 gulden. Ter plaatste werd bedacht dat ze met alleen plastic bloemen 'aan' door de studio zou lopen en een vaas zou laten vallen. Het kostte de VPRO 67 leden.

Aangemoedigd door deze commotie trad zij opnieuw op in de tweede aflevering, naakt op een sofa en om een reactie voor te lezen op haar optreden in de eerste uitzending.

Foto's van deze opnamen in de studio lekten echter uit en verschenen in alle kranten. De scene werd daarom opnieuw opgenomen, en dit keer zat Bloom naakt op een stoel. Ze las ditmaal een artikel voor uit Het Vrije Volk met de titel 'VPRO zet schaar in naakt van Phil'. Hierin werd verteld dat Phil niet naakt op tv zou verschijnen, na het uitlekken van de foto's.

Daarna overhandigde ze de krant en verscheen het postbus-adres van de VPRO in beeld - een service voor eventuele opzeggers. Weer onstond een enorme rel, verschenen er reacties in alle kranten, kreeg de VPRO weer ruim honderd opzeggingen van leden, en werden er zelfs Kamervragen gesteld.

Hoepla! werd hierdoor wereldwijd bekend. In het buitenland verschenen er artikelen in de kranten en in de VS en Duitsland verschenen fragmenten op de tv. 'Such a fuss as a blonde goes on tv in the nude' meldde de Daily Mirror. En: 'Where had all the flowers gone?'

De derde uitzending van Hoepla! werd opgenomen op 10 november, maar uitgesteld tot 23 november. Twee controversiële onderdelen werden eruit gehaald: de reportage 'Vleesch' over het slachten van een koe en een ironisch item waarin een fotomodel een striptease doet, die gemonteerd wordt door de toespraak van minister-president De Jong over Hoepla!

De vierde aflevering van Hoepla!, gepland voor 8 januari 1968, werd uiteindelijk nooit uitgezonden. Op het laatste moment werd de uitzending afgelast door de VPRO met als officiële reden dat Phil Bloom zich in de studio zou hebben laten fotograferen door Playboy, voor 'commerciele doeleinden'.

Vijfenveertig jaar na dato blijven de beelden controverse oproepen. Net als met de borsten op de PSP-poster gebeurde, verwijderde Facebook de afbeelding met Phil Bloom van de pagina van Geschiedenis 24. Hoewel het beide historisch belangwekkende beelden betreft, is dit voor de sociale netwerkwebsite geen argument. Alleen voor 'echte kunst' en borstvoeding is plek.

reacties