Februari

Pagina's

 • Carnaval in Nederland

  Carnaval in Nederland

  Gefilmd vanaf 1924

  3 maart 2014

  Marnix Koolhaas

  Willy Mullens, één van de eerste Nederlandse cineasten, legde in 1911 het carnaval in Den Bosch op film vast. Helaas is deze oudste film van een carnavalsviering in Nederland verloren gegaan, evenals een tweede film van Mullens uit 1921. De oudste bewaarde filmbeelden stammen uit 1924. Polygoon filmde toen in Den Bosch en Maastricht. Concurrent Orion maakte in dat jaar als eerste een "lange" film over het carnaval in Den Bosch van ruim negen minuten.

  Lees verder Carnaval in Nederland

 • Schaatskoorts: we hebben het weer

  Schaatskoorts: we hebben het weer

  Maar waar komt het vandaan?

  13 februari 2014

  Marnix Koolhaas

  Het slaat weer toe, de nationale schaatsgekte. Deze keer zijn de Winterspelen in Sotsji de oorzaak. Maar hoe komen we eigenlijk aan die schaatskoorts? Schaatshistoricus Marnix Koolhaas legt het uit.

  Lees verder Schaatskoorts: we hebben het weer

 • Adriaan van Dis naar Indonesië

  Adriaan van Dis naar Indonesië

  Vanaf zondag op tv en bij OVT

  29 februari 2012

  Hij noemt het het land “waar hij het meest nooit geweest is.” Geen wonder: de relatie van Adriaan van Dis met Indonesië is complex, maar alom aanwezig. Zijn ouders overleefden de Jappenkampen en kwamen na de oorlog naar Nederland. Daar werd Van Dis op 16 december 1946 in Bergen aan Zee geboren. Voor de tv-serie "Van Dis in Indonesië" gaat hij, nu zijn moeder onlangs op 100-jarige leeftijd is overleden, voor het eerst naar het land waar zijn roots liggen. Op zoek naar zijn eigen verleden en de sporen die Nederland in Indonesië heeft achtergelaten. Vanaf zondag: 20.25u. Nederland 2: OVT, 10.00u. Radio 1.

  Lees verder Adriaan van Dis naar Indonesië

 • "Toko van Dis" bij OVT

  Verhalen en achtergronden bij de tv-serie ‘Van Dis in Indonesië'

  28 februari 2012

  Adriaan van Dis te gast in OVT

  Lees verder "Toko van Dis" bij OVT

 • Zeventig jaar na slag in de Javazee

  Zeventig jaar na slag in de Javazee

  Herdenking in Den Haag

  27 februari 2012

  In de Kloosterkerk in Den Haag is de Slag in de Javazee herdacht. Bij deze zeeslag in 1942 verloren zeker duizend Nederlandse militairen het leven. Luister naar een van de laatste overlevenden van de zeeslag, de 91-jarige Henk Hinsbeeck.

  Lees verder Zeventig jaar na slag in de Javazee

 • "Euthanaseer mij niet"

  Nederlandse euthanasiepraktijk door Amerikaanse ogen

  27 februari 2012

  Roderick Tingen

  ‘Nu hebben we het gedaan, Amerikanen. Nu hebben we de Nederlanders tegen ons in het harnas gejaagd.’ Hiermee reageerde de Amerikaanse talkshowhost Rachel Maddow, op uitlatingen van de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum over het euthanasiebeleid van Nederland. Volgens Santorum lopen bejaarden in Nederland met polsbandjes met daarop de tekst ‘Euthanaseer mij niet’. In Nederland is euthanasie wettelijk geregeld. Maar ook toen er nog geen wetgeving was, hielpen artsen patiënten wanneer het leven ondraaglijk was. Andere Tijden reconstrueerde de strijd om euthanasie in Nederland. De feiten tegenover het Amerikaanse schrikbeeld.

  Lees verder "Euthanaseer mij niet"

 • Herdenking van de Februaristaking

  Herdenking van de Februaristaking

  Filmbeelden uit 1941

  27 februari 2012

  Vandaag wordt in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht. Deze staking was het antwoord op razzia's in de Amsterdamse Jodenbuurt in februari 1941.

  Lees verder Herdenking van de Februaristaking

 • De auto die op stront reed

  De auto die op stront reed

  Kippenboer vond mestmotor uit

  24 februari 2012

  Waarom nog benzine kopen als het goedkoper kan? Al ruim veertig jaar geleden vond de Britse kippenboer Harold Bate een auto uit die geheel rijdt op mest.

  Lees verder De auto die op stront reed

 • Reddingsapparaat bij lawines

  Reddingsapparaat bij lawines

  Zwitserse uitvinding uit 1960

  23 februari 2012

  Nadat Sint Bernhardhonden eeuwenlang de belangrijkste speurneuzen waren om mensen op de sporen die door een lawine waren bedolven, werd in 1960 een eerste elektronische vervanger geïntroduceerd. Het apparaat, uitgevonden in Zwitserland, kon warmtestraling onder sneeuw detecteren.

  Lees verder Reddingsapparaat bij lawines

 • Tibet, een geschiedenis - 2

  Tibet, een geschiedenis - 2

  Een land zonder leider

  23 februari 2012

  Erik van den Berg

  Gisteren werd het Tibetaanse nieuwjaarsfeest, Losar, niet gevierd. Reden is dat zich in Tibet zich een "culturele genocide" voltrekt, om met de woorden van de dalai lama te spreken. Tibetanen worden sinds de Chinese inval in 1950 systematisch onderdrukt, gemarteld en gevangen gezet. Diplomatieke woorden over mensenrechten ten spijt is er geen verbetering: sinds 2009 hebben al 24 Tibetanen zichzelf uit wanhoop in brand gestoken. Ze willen hun eigen land, taal en geloof; maar volgens China zou Tibet al eeuwenlang Chinees grondgebied zijn. Een drieluik over Tibet, met deze week deel 2: Tibet zonder leider, over de invasie tot en met de vlucht van de dalai lama.

  Lees verder Tibet, een geschiedenis - 2

reacties