Vanavond comeback op tv: 23.05u. Nederland 3 De Tegenpartij

  • 12 maart 2010
uitvergroten
De Tegenpartij

Het excuus was De Boekenweek, maar dat lijkt nogal gezocht. Het politieke klimaat in Nederland snákt naar een wederopstanding van De Tegenpartij, de succesvolle politieke parodie van Kees van Kooten en Wim de Bie uit de jaren '70 en '80. Vanavond een comeback in "From Kooten and The Bie Forever Young." Op deze pagina alvast een "pre-view" met de oer-sketch "De Tegenpartij" uit 1980 en het even memorabele "Jacobse en Van Es, tuinadviseurs" uit 1979 (zie links rechts op pagina).

De Tegenpartij was een fictieve Nederlandse politieke partij opgericht door F. Jacobse en Tedje Van Es, twee Haagse "vrije jongens" die werden gespeeld door Kees van Kooten en Wim de Bie. De Tegenpartij was "De Partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne".

In 1979-'80 waren er al aanwijzingen dat de twee Hagenezen het niet met de politiek eens waren. Op de LP "Op hun pik getrapt" (zomer 1980) bleek de Tegenpartij al opgericht met Jacobse als erevoorzitter. Ondanks dat Van Kooten en De Bie met de types Jacobse en Van Es juist het populisme van sommige partijen (zoals de toenmalige Centrumpartij van Hans Janmaat) aan de kaak wilden stellen, werd de Tegenpartij zo populair, dat men verwachtte dat zij een aantal zetels in de Tweede Kamer kon veroveren tijdens de verkiezingen. De Tegenpartij werd uiteindelijk net voor de verkiezingen ontbonden, doordat de beide heren Jacobse en Van Es op 10 mei 1981, vlak voor de verkiezingen, op het Binnenhof tijdens een couppoging werden neergeschoten. Van Kooten en De Bie hadden het gevoel dat hun persiflage tot hun schrik inmiddels door de werkelijkheid achterhaald was, en Jacobse en Van Es door de Centrumpartij zelfs "rechts ingehaald" waren.

reacties