Zondag bij OVT in Het Spoor Terug Pater Joop Beek: de man achter Soeharto

  • 28 januari 2009
uitvergroten
Indonesische biografie Pater Joop Beek

'De man achter Soeharto' is een portret van pater Joop Beek (1917-1983), de onbekende ‘spindioctor’ achter de succesvolle machtsgreep van de Indonesische oud-dictator, generaal Soeharto. Tussen 1965 en 1975 was hij één van de meest invloedrijke personen in Indonesië. Hij schreef speeches voor Soeharto en was de geestelijk vader van diens politieke partij de Golkar. Maar toch wist Beek altijd op de achtergrond en buiten de publiciteit te blijven.

Zondag bij OVT in Het Spoor Terug

Joop Beek vertrok in 1938 als Jezuïet naar Indonesië en is daar sindsdien nauwelijks meer weggeweest. In de jaren vijftig ging hij in Djokjakarta als studentenpastor met jongeren werken om ze ideologisch te scholen. Zijn aanpak sloeg aan en hij kreeg een snel groeiende hoeveelheid volgelingen.

Rond 1960 vertrok hij naar Jakarta waar hij directeur van de Mariacongregatie werd. Van hieruit ging hij nog intensiever met jongeren werken. Vier keer per jaar organiseerde hij dertigdaagse kadercursussen, waarin jongeren op Spartaanse wijze geschoold werden - zowel ideologisch als fysiek. Achtergrond bij dit alles was de angst van Beek voor overheersing door de communisten of de Islam.

Toen in 1965 een coup van linkse officieren binnen een dag mislukte, zag hij zijn kans schoon. Met steun van het leger stuurde hij zijn machtige studenten en scholierenorganisaties bijna dagelijks de straat op om te demonstreren. Met als uiteindelijk doel de val van Soekarno en het aan de macht brengen van generaal Soeharto als nieuwe sterke man.

Volgelingen van Beek kwamen vervolgens overal in de samenleving op invloedrijke posities terecht: in het leger, in de regering en ook op sleutelposities in de economie. Als adviseurs van Soeharto wisten ze de nieuwe president over te halen een eigen seculiere partij op te richten, de _Golkar_, en op die manier de Islam buiten de deur te houden.

Uitzending: zondag 1 februari, OVT, Radio 1

reacties