Sonja Prins (96) overleefde Ravensbrück Oudste dichteres van Nederland overleden

  • 16 januari 2009
uitvergroten
Sonja Prins

In een verzorgingshuis in Breda is gisteren de 96-jarige dichteres Sonja Prins overleden.

Sonja Prins (96) overleefde Ravensbrück

Sonja Prins woonde tot enkele maanden geleden als kluizenaar in de bossen van Baarle-Nassau, waar ze in de jaren zeventig vanuit Amsterdam de eenzaamheid opzocht om zich aan de literatuur te kunnen wijden.

Prins heeft talloze dichtbundels en één roman, _De Groene Jas_, geschreven. Ze debuteerde op jonge leeftijd met de bundel _Proeve in Strategie_, die door dichters als Marsman en Van Vriesland jubelend werd ontvangen. Als 17-jarige lanceerde Prins het avant-gardistische en internationale tijdschrift _Front_.

Sonja Prins werd in de crisisjaren lid van de Communistische Partij Nederland (CPN). In de oorlog – ze had toen drie kleine kinderen en leefde gescheiden van haar echtgenoot – maakte en verspreidde ze de illegale krant Vonk in Bilthoven en omstreken. Ze werd opgepakt, opgesloten in de gevangenis in Scheveningen en vervolgens op transport gesteld naar het beruchte vrouwenkamp Ravensbrück, waar ze tot het einde van de oorlog gevangen bleef.

In het concentratiekamp vond ze aansluiting bij een groep Nederlandse politieke gevangenen, die met Kerst 1943 een eigen versie opvoerden van het toneelstuk Midzomernachtdroom van Shakespeare. De test was geschreven door Prins, die het stuk als kind in Londen had gezien. Na de Russische inval in 1956 brak Sonja Prins met de CPN en het tijdschrift _Politiek en Cultuur_, waarvoor ze toen werkte.

reacties