65 jaar na bevrijding Leningrad Medvedev wil onderzoek naar aantal oorlogsdoden

  • 28 januari 2009
uitvergroten
Dmitri Medvedev.

De Russische president Medvedev heeft deskundigen gisteren opdracht gegeven om het exacte aantal slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te bepalen. Hij deed dit precies 65 jaar nadat het beleg van Leningrad werd beëindigd.

65 jaar na bevrijding Leningrad

De Tweede Wereldoorlog kostte naar schatting aan 27 miljoen Sovjetburgers en -soldaten het leven. Tijdens vier jaar van keiharde strijd tussen de nazi's en het Rode Leger werd het westen van Rusland grotendeels verwoest.

Medvedev deed de uitspraak tijdens de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Leningrad, gisteren precies 65 jaar geleden. De belegering van deze stad kostte aan circa anderhalf miljoen mensen het leven. De president stelde tijdens een toespraak een speciaal panel in dat "de historische waarheid moet vaststellen".

Volgens Medvedev worden er nog altijd ongeveer 2.4 miljoen mensen vermist. En van de negen miljoen Sovjets die in massagraven verdwenen, zijn er maar liefst zes miljoen ongeïdentificeerd.

Tijdens de toespraak drong Medvedev er verder op aan dat de regering gratis woningen beschikbaar moet stellen voor ongeveer vijftigduizend oorlogsveteranen. Dit zou moeten gebeuren vóór het 65-jarig jubileum van het einde van de oorlog, dat volgend jaar plaatsvindt.

reacties