Verloren fragment van Hoepla! teruggevonden Vleesch: verboden item over het slachten van een koe

  • 27 juni 2008
uitvergroten

Hoepla! was het spraakmakende jongeren-programma van de VPRO dat in 1967 voor veel ophef zorgde. Er werden zelfs Kamervragen gesteld over het experimentele programma van Wim T. Schippers, Wim van der Linden en Hans Verhagen. De VPRO brengt vandaag de dvd 'Hoepla/ Plafond over de vloer' uit, met alle vier afleveringen van Hoepla en alle afleveringen van de jeugdserie uit de jaren 80 'Plafond over de vloer'. Deze dvd bevat ook twee verloren gewaande fragmenten uit de vierde aflevering van Hoepla!: 'Vleesch' en 'Oud'. Het item 'Vleesch' is nu online te zien. De dvd is online te bestellen via de link hiernaast.

'Vleesch' werd bedacht door Hans Verhagen en de vegtarier Wim T Schippers Wim van der Linden filmde de laatste 5 minuten van een koe in een Amsterdams abattoir. Van het moment waarop de koe het slachthuis werd binnengeleid en geslacht, tot het moment dat de torso van het beest verdween in een onderaards maasagraf. Van der Linden werd daarna ook vegetarier.

Vleesch was oorspronkelijk gemaakt voor de tweede aflevering van Hoepla, maar werd geweigerd door de VPRO. Het zou niet geschikt zijn voor kinderen. Het item werd naar de derde aflevering verplaatst en weer verboden. Uiteindelijk boog zich een commissie van kinderpsychiaters over 'Vleesch' en zij keurden het goed voor vertoning aan kinderen. Toch werd het item weer geweerd uit de vierde aflevring van Hoepla. Deze vierde aflevering werd tenslotte op het laatste moment van de buis gehaald.

Nu is het nooit uitgezonden 'Vleesch' dus voor het eerst te zien! Schippers gaf in 1973 een interview over de verboden reportage, klik daarvoor op de link naar het VPRO Radio Archief.

/Geschiedenis maakte in januari een reconstructie van alle 4 afleveringen van Hoepla. De vierde aflevering was toen teruggevonden in het archief. Deze aflevering is nooit op tv vertoond, omdat Hoepla toen door alle ophef van de buis werd gehaald door de VPRO. Hiernaast zijn alle afleveringen van Hoepla te bekijken. Voor de beschrijving van alle afleveringen zie de link hiernaast 'Alles over Hoepla!'.

reacties