De maagd van Orleans stierf in 1431 Jeanne d'Arc moet dood

  • 9 juli 2008
uitvergroten
jeanne d'arc

Op moeder Maria na, is ze zonder enige twijfel de beroemdste maagd aller tijden. We hebben het natuurlijk over Jeanne d’Arc, de maagd van Orleans, die deze week centraal staat in de zomerserie van OVT over beroemde executies. Ze moest sterven omdat ze een heks zou zijn en omdat ze de broek aan had. Want dat ze mannenkleren droeg, werd uiteindelijk de formele reden voor haar veroordeling.

De maagd van Orleans stierf in 1431

Haar geschiedenis is in een paar zinnen te vertellen. Ze was een boerenmeisje, dat stemmen hoorde, en die stemmen zeiden haar de stad Orleans te veroveren op de Engelsen, opdat de ware koning van Frankrijk de troon kon bestijgen. En dat deed ze. Toen ze eenmaal bezig was, nam ze ook nog Reims in, waar dankzij haar de Franse kroonprins tot koning Charles VII gekroond kon worden

Patriot en heilige kortom, maar ook heks, althans volgens de Engelsen en vijanden van de Franse koning. Ze werd in 1431 op de brandstapel gebracht. En ze was, dacht men, voorgoed geschiedenis.

Een misverstand dus. Zo leert diezelfde geschiedenis. Want is er eigenlijk wel een vrouw die met Jeanne d’Arc kan wedijveren in martelaarschap, heiligheid, en vermeende onschuld? De vraag stellen, is haar beantwoorden, want zoals Anne Frank symbool werd van de slechtheid van de mens in de twintigste eeuw, was Jeanne dat in de eeuwen daarvoor.

Haar levensverhaal is talloze keren verfilmd. De ene keer nog dramatischer dan de andere. Een sprookje met slechte afloop, dat is wat het leven van Jeanne postuum zou worden. Met in de hoofdrol de onschuldige maagd, die door allerlei nare mannen verraden zou worden en zelfs door haar eigen koning in de steek gelaten. De heiligheid moet het in het ondermaanse altijd afleggen tegen welgemeend eigenbelang. Dat is in het kort wat het leven van Jeanne ons leert.

Maar of daar ook alles mee is gezegd. We hopen het aanstaande zondagochtend in OVT te horen, waar mediëavist en historicus Jan van Herwaarden, schrijfster Els Launspach en classicus Fik Meijer zich zullen buigen over Jeanne leven en sterven.

OVT 10.05 uur, Radio 1

reacties