De koudste internetpagina aller tijden Alles van de Elfstedentocht 1963

  • 17 januari 2008
uitvergroten
Juliana en Beatrix (in haar zeehondenbonten jasje) bij de finish

De schat-kamers van de Publieke Omroep puilen uit met beelden en geluiden van de legendarische Elfstedentocht van 1963. Die dag schaatste Reinier Paping naar het heldendom, net als het kleine aantal andere schaatsers dat de finish in Leeuwarden haalde. Precies 45 jaar later is een reünie van de helden van die dag. Ze gaan terugkijken op die dag, die u via deze interpagina in veelvoud kunt herbeleven.

DE MANNEN VAN ’63: WILLEM AUGUSTIN EN SJIRK VELSTRA

Ook in 2003 was er een reünie van de rijders, die in 1963 de finish haalden in Leeuwarden. Toen waren rayonhoofd Sjirk Velstra en legende Willem Augustin er nog bij. In 2004 zijn deze legendes overleden.

DE VROUWEN VAN 1963

Geen enkele vrouw is aangekomen in Leeuwarden. Meike de Vlas kwam tot na Franeker, tot het gehucht Vrouwbuurstermolen. Hier volgen haar herinneringen van die dag. Meike de Vlas is de moeder van roeister Eeke van Nes, die twee keer olympisch zilver en één bronzen plak won.

DE ELFSTEDENTOCHT IN KLEUR

De televisie van 1963 was nog in zwart en wit en de meeste foto's uit die tijd ook. Toch zijn er kleurenbeelden uit die tijd, zowel stilstaand als bewegend. Op één van die films is te zien dat winnaar Reinier Paping de regels overtrad door zich te laten zuigen. Maar dat deed zo'n beetje iedereen die dag.

ARRESTATIES TIJDENS ELFSTEDENTOCHT

Honderden, misschien wel duizenden, rijders stapten al vóór Harlingen en Franeker van het ijs af. De meeste vrijwillig, maar in sommige gevallen met harde hand. In Franeker werden er zelfs schaatsers in de cel gezet.

HENK GEMSER BEGING DE DOODZONDE VAN DE ELFSTEDENTOCHT

Henk Gemser heeft tijdens de Elfstedentocht van 1963 een klein stuk in de auto afgelegd. Zo hoopte hij te voorkomen dat hij vlak voor de finish van het ijs zou worden gehaald. Toen hij dit vijf jaar geleden vertelde ontstond er een hoop deining. Het verhaal van Gemser is trouwens de basis van een film van Steven de Jong over de Tocht van 1963.

GEORGE SCHWEIGMANN BEREIDT ZICH VOOR

George Schweigmann uit Leeuwarden heeft vanaf 1942 alle Elfstedentochten geschaatst als toerrijder. Ook is hij 25 jaar bestuurslid geweest van de Elfstedenvereniging. Als er iemand weet hoe hij zich op een Elfstedentocht moet voorbereiden, is hij het dus wel.

reacties