Bekijk ze hier online! Selectie van vooroorlogse documentaires

  • 22 november 2007
uitvergroten
Affiche Holland Neutraal, de leger- en vlootfilm (1917)

In Amsterdam is het IDFA begonnen, het Internationaal Documentaire Festival. Het festival duurt nog tot en met 2 december. De Publieke Omroep brengt dagelijks t/m 2 december om 22.50 op Nederland 2 het Documentaire Festival. Hierin wordt veel aandacht besteed aan de 20ste editie van het IDFA. Maar ook wordt er "De keuze van de kijker" georganiseerd. Het publiek kan stemmen op de beste Nederlandse documentaire sinds 1945. Klik op de link hiernaast om ook te stemmen.

Bekijk ze hier online!

De website /Geschiedenis heeft een selectie gemaakt van vooroorlogse documentaires. De oudste Nederlandse documentaire die online staat is uit 1916.

"Storm en noodweer in Nederland" (1916) van Johann Vierboom. Het besluit om de Zuiderzeewerken uit te voeren, was een direct gevolg van de watersnoodramp die in 1916 de kusten van de Zuiderzee teisterde. De film die Johann Vierboom de dagen na de ramp maakte, heeft grote invloed gehad op de politiek om de Zuiderzeewerken grootschalig uit te gaan voeren.

Verder staan er een aantal films van Willy Mullens online. Mullens' filmbedrijf Haghefilm was voor de Tweede Wereldoorlog het grootste en bekendste filmbedrijf van Nederland.
On demand staan:

- "Holland Neutraal: De leger- en vlootfilm" uit 1917

- "Zuyderzee Works" uit 1927 tot 1932, in zeven actes.

Ook te bekijken zijn Nederlandse documentaires uit de Tweede Wereldoorlog. zoals "Een nieuwe tijd breekt baan" uit 1941. Dit is een NSB-propagandafilm, waarin de NSB het Nederlandse volk tracht te winnen voor het nationaal-socialistische gedachtegoed. De film geeft tevens een beeld van de geschiedenis van de NSB zelf.

Tenslotte kunt u kijken naar Over de brug (VPRO, 1981), een documentaire over "De Brug", een documentaire van Joris Ivens uit 1928.
In 1928 maakte Joris Ivens de impressionistische film De Brug over de Rotterdamse Koningshavenbrug, beter bekend als De Hef. Die film van Ivens werd eind jaren twintig beschouwd als een vernieuwend cinematografisch meesterwerk. In 'Over de brug' schetst Hans Keller een beeld van Ivens aan de hand van die film.

reacties