Actrice: “Ik wil niet dat iemand die scène ooit nog te zien krijgt” Geen blote Willeke van Ammelrooy op Fred Haché-dvd-box - Bekijk nu de scène online!

  • 13 november 2007
uitvergroten
Repetitie badkuip-scene met kleding

Een legendarische scène uit de Fred Haché-show van 18 mei 1972 ontbreekt op een dvd-box die 15 november uitkomt. Het is een scène waarin actrice Willeke van Ammelrooy naakt met een geklede Barend Servet in een badkuip staat, nadat Haché en Servet door de vloer van een restaurant gezakt zijn. Van Ammelrooy deed met succes een beroep op haar portretrecht, en liet de scène blokkeren voor heruitzending of verspreiding via beelddragers. Komende week herhaalt /GeschiedenisTV alle oude Fred Haché-shows, ook die met Willeke van Ammelrooy. Bij de bewuste naaktscène is de actrice met digitale blokjes onherkenbaar gemaakt. Deze censuur geldt niet voor fotos die van de repetitie van de badscène zijn gemaakt. Deze fotos zijn teruggevonden in het VPRO-archief, en zijn op deze website voor het eerst te zien.

"Ik voelde me al ongemakkelijk tijdens de opname zelf en tijdens het werken" vertelt Van Ammelrooy. Ze vindt het "vreselijk" de scène terug te zien, de "blokjes-versie" vindt ze minder erg, maar "ook nog steeds vreselijk". Volgens de actrice was Wim T. Schippers hiervan toentertijd al op de hoogte, maar weigerde hij de scène te veranderen of weg te laten.

Tien jaar geleden vocht Van Ammelrooy voor het eerst met succes openbaarmaking van de scène aan. De betreffende uitzending van de Fred Haché-show zou toen vertoond worden ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling van het tv-werk van Wim T. Schippers in het Utrechts Centraal Museum. Harry Ruhe, samensteller van de tentoonstelling, legde zich er destijds met tegenzin bij neer: 'Jammer Ze staat er prachtig op. Voor die badscène hoeft ze zich helemaal niet te schamen. Maar ze wilde niet meer met haar blootverleden geassocieerd worden.'

Willeke van Ammelrooy (1944) brak door in 1971 met de film 'Mira' van Fons Rademakers. Dertig seconden bloot zat er in deze film. Tegen de afspraken in, zo vertelde Van Ammelrooy onlangs nog in de AVRO-serie "Allemaal film", bracht Rademakers toch haar 'kuthaartjes' in beeld.

Van Ammelrooy kreeg als snel het imago van 'sexpoes'. Ze speelde na Mira in films van het duo Wim Verstappen en Pim de la Parra, die in 1971 waren doorgebroken met "Blue movie", de eerste Nederlandse pornofilm die in officiële bioscopen te zien was. Ook over haar blootscènes in de films van "Pim en Wim" was Van Ammelrooy achteraf niet tevreden. Eveneens schaamt de actrice zich over de erotische Franse films waarin ze meespeelde, zoals 'Nelly: pile ou face' (in Nederland uitgebracht onder de titel 'Kruis of munt'). Ze vond de film zo slecht dat ze haar naam van de affiches liet verwijderen.

In 1972 zei Van Ammelrooy in een interview met het Algemeen Dagblad: 'Ze hebben me de sex-hoek ingeschoven, ik wil nu bewijzen hoe fout dat is.' In een later interview met Playboy gaat ze tekeer tegen de sexfilms van de jaren 70, ze heeft "een slechte tijd" getroffen. In een interview met Opzij noemt de actrice de filmwereld een enorm seksistisch bedrijf: 'Een actrice moest al snel haar bloesje uitdoen en haar tieten laten zien aan de regisseur. Als vrouw ben je in de filmwereld een gebruiksvoorwerp.'

reacties