Verbod uit 1576 verstoort ambities van burgemeester Deetman Vader des Vaderlands verbiedt Nationaal Historisch Museum.

  • 12 september 2006
uitvergroten
Willem van Oranje

Het aanbod van burgemeester Deetman van Den Haag om het Nationaal Historisch Museum op het Malieveld te bouwen is verboden door de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje. Dat zegt de gemeente Den Haag in het Algemeen Dagblad dinsdag. Het Maileveld mag niet worden bebouwd, omdat de Acte van Redemptie uit 1576 dat verbiedt. Daarin staat dat niemand ooit een boom mag kappen en dat het bos niet verkocht mag worden. De Acte is door Willem van Oranje zelf getekend, wat burgemeester Deetman blijkbaar niet wist.

Verbod uit 1576 verstoort ambities van burgemeester Deetman

Vrijdag stond op deze site: ‘Een eventueel Nationaal Historisch Museum zal in Den Haag worden gevestigd. Dat heeft het kabinet besloten tijdens de ministerraad. Eerder was er sprake van dat het historisch museum in Paleis Soestdijk zou worden gevestigd. Maar het kabinet vindt de Hofstad geschikter vanwege de bereikbaarheid en omdat het Nederlandse bestuur daar zetelt.’

Daarop stelde Deetman voor om hiervoor het Malieveld te gebruiken. Den Haag zag zich toen gedwongen om hierop te reageren, om te verklaren dat Willem van Oranje zelf dat niet kan goedkeuren. En het zou wat zijn om toch een Nationaal Historisch Museum te bouwen, tegen de regel in van zo’n historisch document. Dat zou bijna aanvoelen als een monument ter herinnering aan een watersnoodramp, dat is gebouwd achter een scheur in de dijk.

Inmiddels claimt ook de VVD-Amsterdam het Nationaal Historisch Museum. Op de site van de partij staat: ,,Een museum van dat niveau verdient een mooie locatie in de hoofdstad van het land.” Wààr in de stad en in welk pand exact weten de liberalen nog niet of houden dat op zijn minst goed verborgen op de eigen site.

Goed dat er zo’n discussie is ontstaan, want wie wist er in 2006 nog van het bestaan van een Acte uit 1576? De plaatselijke burgemeester in ieder geval niet. Daarmee is nog voordat het Nationaal Historisch Museum de deuren opent het collectieve historische besef alweer iets gegroeid.

reacties