Nieuwsoverzicht

Pagina's

 • Geschiedenis van de kinderpostzegel

  Geschiedenis van de kinderpostzegel

  Deurtje bellen voor het goede doel

  23 september 2014

  De Kinderpostzegelactie 2014 gaat deze week van start, met ruim 200.000 kinderen. Al sinds 1948 bellen zij overal aan voor de verkoop van deze zegels. Kijk hier naar unieke filmbeelden.

  Lees verder Geschiedenis van de kinderpostzegel

 • Generaal Leman: de Belgische oorlogsheld

  Generaal Leman: de Belgische oorlogsheld

  Strijd tegen Duitsers essentieel in oorlogsverloop

  23 september 2014

  Kris Coorde

  Zou de Eerste Wereldoorlog anders zijn verlopen als de Belgen de Duitse troepen vrij doorgang zou hebben verleend? Het is een "als-vraag" waarmee de geschiedenis vol zit, en die feitelijk nooit te beantwoorden. Toch staat vast dat de beslissing van de Belgische commandant Gérard Leman, die vrijwel in zijn eentje besloot om de Duitsers al bij Luik volle tegenstand te bieden, daarmee een cruciale vertraging in de Duitse opmars wist te bewerkstelligen. Het Duitse Schlieffen-plan, dat uitging van een snelle omsingeling van de Franse troepen gevolgd door een overgave, mislukte al direct. Mede door Leman werd Duitsland gedwongen om aan twee fronten een zware oorlog uit te vechten.

  Lees verder Generaal Leman: de Belgische oorlogsheld

 • Dromen van een reis naar Mars

  Dromen van een reis naar Mars

  Een verre voorloper van DWDD University

  23 september 2014

  Jurryt van de Vooren

  Onze buurplaneet Mars wordt deze week door twee satellieten uit India en de Verenigde Staten bezocht. Ze moeten onderzoeken of er leven op die planeet was. Die vraag werd ruim een halve eeuw geleden ook gesteld in een hele verre voorloper van DWDD University. Ze hadden toen alleen nog geen goede foto's van de planeet.

  Lees verder Dromen van een reis naar Mars

 • Corrupte politieagenten in de jaren ‘70

  Corrupte politieagenten in de jaren ‘70

  Andere Tijden over bureau Warmoesstraat

  22 september 2014

  Een onbekend aantal politieagenten wordt officieel verdacht van corruptie en omkoping bij de aanschaf van nieuwe politieauto’s. Minister Opstelten spreekt van “de schijn van integriteitsschending” en heeft een nieuwe aanbestedingsprocedure ingesteld. Dit omdat de aanbesteding boven elke twijfel verheven moet zijn. Een corrupte politie is immers niet meer van deze tijd. In het Amsterdam van de jaren ’70 is corrupte politie aan de orde van de dag. Andere Tijden maakt een aflevering over corruptie aan bureau Warmoesstraat in de jaren ’70.

  Lees verder Corrupte politieagenten in de jaren ‘70

 • Geschiedenis op tv

  Geschiedenis op tv

  Wat is er te zien?

  22 september 2014

  Een overzicht van tv-programma's met een historisch onderwerp.

  Lees verder Geschiedenis op tv

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (24)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (24)

  22 september 1914: Tussen de ontheemden in Leuven

  22 september 2014

  Marnix Koolhaas

  "Op een middag dat de paters door andere werkzaamheden waren overstelpt, heb ik aan tientallen van menschen pannekoeken, brood, aardappelen enz. uitgedeeld. Wat moet die gang voor velen schrikkelijk zwaar zijn! Er kwamen menschen in kleeren, die duidelijk beweezen, dat ze eigenlijk tot den gegoeden burgerstand behoord moesten hebben, en voorzichtig, zonder hen te krenken, vroeg ik hen dan wel eens uit. Dan kwamen verhalen van verbrande huizen, waaruit niets gered was kunnen worden, verbrande winkels, waarin zelfs voor meer dan hun kapitaal zat, gedoode of gevangengenomen mannen enz. Lang, lang hadden ze geaarzeld hun met hun zwaren gang naar het klooster, totdat de honger hen dwong."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (24)

 • Poëzie in Carré (1966)

  Poëzie in Carré (1966)

  Startpunt van de Nacht van de Poëzie

  20 september 2014

  Marnix Koolhaas

  Vanavond en vannacht terug in Vredenburg: de traditionele Nacht van de Poëzie. De "Nacht" gaat terug op het beroemde dichtersfestival "Poëzie in Carré", in 1966 georganiseerd door Simon Vinkenoog. Gelukkig kunnen we dat memorabele festival dankzij de bewaarde tv-opname van de VPRO in zijn geheel terugzien en (her-)beleven.

  Lees verder Poëzie in Carré (1966)

 • Dominee Ian Paisley (88) overleden

  Dominee Ian Paisley (88) overleden

  Noord-Ierse extremist en vredestichter

  18 september 2014

  Marnix Koolhaas

  Ian Paisley is dood. De extreme Noord-Ierse dominee was vanaf de jaren ’60 decennialang het toonbeeld van de onverzettelijke Noord-Ierse protestanten in de strijd tegen de onderdrukte katholieken in het door de Britten bestuurde deel van Ierland. Toen de IRA in 2005 de gewapende strijd afzwoer, maakte ook Paisley een radicale ommezwaai en werd van havik vredesduif. In 2007 vormde Paisley met Sinn Fein-leider Gerry Adams een regering en werd eerste minister van Noord Ierland.

  Lees verder Dominee Ian Paisley (88) overleden

 • De reconstructie van de eerste treinrit in Nederland

  De reconstructie van de eerste treinrit in Nederland

  Max de Haas keek terug naar 1839

  18 september 2014

  Marnix Koolhaas

  Op 20 september 1839, precies 175 jaar geleden, reed de stoomlocomotief ‘De Arend’ in 25 minuten voor het eerst van Amsterdam (Sloterdijk) naar Haarlem en daarmee deed de trein ook in Nederland zijn intrede. Van dit historische moment maakte filmmaker Max de Haas in 1939 een reconstructie. Die opname is hier te zien.

  Lees verder De reconstructie van de eerste treinrit in Nederland

 • De vergeten film over Operatie Market Garden

  De vergeten film over Operatie Market Garden

  "Theirs is the Glory" uit 1945

  17 september 2014

  Geallieerde heldenmoed, een bloederige veldslag en dan de dramatische nederlaag: de Slag om Arnhem, nu 70 jaar geleden, was en is ideaal als onderwerp voor een speelfilm. Beroemd is "Een Brug te ver" uit 1977, maar dat is niet de eerste film over de Slag om Arnhem. Dat was de film "Theirs is the Glory" uit 1945: met ervarings-soldaten in de hoofdrol. Andere Tijden maakte in 2008 een reconstructie van die unieke maar vergeten film.

  Lees verder De vergeten film over Operatie Market Garden

 • Vijfde Rollatorloop in Olympisch Stadion

  Vijfde Rollatorloop in Olympisch Stadion

  De rollator: uitgevonden door Zweedse polio-patiënte Aina Wifalk

  16 september 2014

  Marnix Koolhaas

  Morgen wordt hij voor de vijfde keer gehouden: de Nationale Rollatorloop in het Olympisch Stadion van Amsterdam! Wat vijf jaar geleden in het Flevopark in Amsterdam begon als kleinschalig evenement voor de buurt, is nu uitgegroeid tot het grootste sportieve evenement voor ouderen in ons land! Er worden woensdag honderden deelnemers verwacht. Deelname is gratis voor iedereen met een rollator. De rollatorloop is tevens een eerbetoon aan Aina Wifalk, de Zweedse uitvindster van de rollator.

  Lees verder Vijfde Rollatorloop in Olympisch Stadion

 • Prinsjesdag 1974: Geen Gouden Koets

  Prinsjesdag 1974: Geen Gouden Koets

  Andere Tijden over de gijzeling in de Franse ambassade

  16 september 2014

  Het is de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Geheel volgens traditie rijdt de Koning in de Gouden Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Net zoals ieder jaar. Veertig jaar geleden verloopt de derde dinsdag van september echter geheel zonder pracht en praal. Een gijzeling van de Franse ambassade gooit in 1974 roet in het eten. Andere Tijden maakte een aflevering over de Prinsjesdag zonder gouden koets.

  Lees verder Prinsjesdag 1974: Geen Gouden Koets

 • Zwijgen als enige mogelijkheid

  Zwijgen als enige mogelijkheid

  Andere tijden over het 'Heilig zwijgen'

  15 september 2014

  Zes vrouwen die in hun jeugd door geestelijken zijn misbruikt, dagen de Rooms-Katholieke kerk voor de rechter. Ze willen dat het meldpunt voor seksueel misbruik dat sinds 1 juli gesloten is voor zaken die juridisch verjaard zijn, weer geopend wordt. De stichting Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik stelt dat vrouwen langer de tijd nodig hebben om met hun verhaal naar buiten te komen. Dit vanwege grote gevoelens van schaamte. Zwijgen werd door alle slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk lang gezien als de enige mogelijkheid. Vaak komen pas decennia later de verhalen los. Andere Tijden maakte in 2010 een aflevering over dit ‘Heilig zwijgen’.

  Lees verder Zwijgen als enige mogelijkheid

 • Tweehonderd jaar Prinsjesdag?

  Tweehonderd jaar Prinsjesdag?

  De geschiedvervalsing van Den Haag

  15 september 2014

  Jurryt van de Vooren

  Prinsjesdag is een festival geworden, met wijntjes en lekkere koffie, omdat die traditie 200 jaar zou bestaan, samen mét ons Koninkrijk. Vier dagen lang wordt dat dezer dagen gevierd in Den Haag. Grote onzin, zo leert de geschiedenis, en een schoolvoorbeeld van vervalste natievorming.

  Lees verder Tweehonderd jaar Prinsjesdag?

 • Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014

  Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014

  Het beste geschiedenisboek van dit jaar

  14 september 2014

  De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2014 is bekend gemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken.

  Lees verder Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014

 • Plato was tegen democratie

  Plato was tegen democratie

  13 september: Dag van de democratie

  13 september 2014

  Joris Smeets

  ‘Met genot als lokaas jagen zij op domheid’, schreef Plato over de politici die de bevolking van Athene bestuurden. Plato vond democratie niet ideaal voor de stadstaat Athene.

  Lees verder Plato was tegen democratie

 • Toen men moest liegen om te kunnen scheiden

  Toen men moest liegen om te kunnen scheiden

  Dag van de scheiding

  12 september 2014

  De Dag van de Scheiding staat in het teken van het vergemakkelijken van scheiden. Getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen kunnen binnenkort zonder tussenkomst van een rechter uit het huwelijk treden. Vóór 1971 was het helemaal niet zo makkelijk om het huwelijk ongedaan te maken. Scheiden kon vrijwel alleen op grond van overspel. Hierdoor werden veel stellen gedwongen te liegen over de reden voor echtscheiding. Andere Tijden maakte een aflevering over ‘De grote leugen’.

  Lees verder Toen men moest liegen om te kunnen scheiden

 • Koningin Wilhelmina wilde Gouden Koets niet hebben

  Koningin Wilhelmina wilde Gouden Koets niet hebben

  Symbool tegen wil en dank

  11 september 2014

  Jurryt van de Vooren

  De Gouden Koets is één van de beroemdste symbolen van het Nederlandse koningshuis en speelt op Prinsjesdag weer een belangrijke rol. Het geschenk van Amsterdam uit 1898 werd in zijn tijd echter als 'bespottelijk anachronisme' omschreven. Pas in 1901 gebruikte Wilhelmina het voor de eerste keer. Van dat moment hebben we de beelden gevonden.

  Lees verder Koningin Wilhelmina wilde Gouden Koets niet hebben

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (23)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (23)

  11 september 1914: per auto naar Brussel, Charleroi, Leuven en Dinant

  11 september 2014

  Marnix Koolhaas

  "Verschillende bewoners, bij wie ik zoo nu en dan even toefde, leidden me weenend door hunne woning om me de totale vernieling te toonen. Zelfs meubelen, zooals stoelen en dergelijke, zijn veelal door de Duitschers meegenomen, terwijl ze kasten, kachels, fornuizen enz. vernielden. Verschillende vrouwen loopen met verwonde gezichten; bij de nadering van den vijand waren ze verschrikt de kelders in gevlucht, waar ze dan door de soldaten werden opgezocht en met geweerkolven mishandeld. Als ik dit beeld van ellende ben doorgetrokken, rijd ik Charleroi binnen, juist op het oogenblik, dat de auto zijn verderen dienst weigert door het stuk springen van een der veeren."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (23)

 • Chili en de dood van Allende

  Chili en de dood van Allende

  De elfde september van 1973

  10 september 2014

  De datum van 11 september speelt in Chili al 41 jaar een belangrijke rol, omdat op die dag in 1973 de militaire staatsgreep plaatsvond waarbij de socialistische president Salvador Allende zelfmoord pleegde. Generaals van het leger namen de macht over. Arturo Jiron was minister van Volksgezondheid onder het bewind van Allende. Hij sprak eerder met Andere Tijden over de coup die een dictatuur van 17 jaar zou inluiden.

  Lees verder Chili en de dood van Allende

Pagina's

reacties