Nieuwsoverzicht

Pagina's

 • 'Mein Kampf' blijft onleesbaar

  'Mein Kampf' blijft onleesbaar

  Juridische slapstick over boekverbod blijft maar doorgaan

  30 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  En weer krijgt het onleesbare "politieke pamflet" van Adolf Hitler de aandacht die het niet verdient. Deze keer moet de Amsterdamse galeriehouder/boekhandelaar Michiel van Eyck zich voor de rechter verantwoorden omdat hij een exemplaar van het boek in zijn winkel verkocht had. En dat mag nog steeds niet in Nederland. Het boek werd na de oorlog verboden verklaard, en dat verbod geldt -ondanks ruime beschikbaarheid van een Nederlandse vertaling op internet- nog steeds. Vandaag doet de rechter uitspraak: mag het boek als "historisch object" verkocht worden?

  Lees verder 'Mein Kampf' blijft onleesbaar

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (36)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (36)

  30 october 1914: Duitsche deserteurs

  30 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "Ik kan dan ook als volstrekt zeker mededeelen, dat de laatste dagen verscheidene gevallen van desertie in de geheele streek zijn voorgekomen. Ook de zelfmoorden onder de officieren nemen aanmerkelijk toe en in het Hotel du Sablon alhier, hebben zich reeds drie officieren een kogel door het hoofd gejaagd, terwijl een majoor zich verdronken heeft. Wanneer de Duitschers dan ook blijven voortgaan, overwinningen te forceeren door massa-offers en het roekeloos verspillen van kanonnenvleesch, zal men spoedig nog wel erger hooren dan deze deserties."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (36)

 • Vierhonderd jaar Nederlandse walvisvaart

  Vierhonderd jaar Nederlandse walvisvaart

  Noordsche Compagnie in 1614 opgericht

  29 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  In 1614 verkreeg de Noordsche Compagnie van de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden het octrooi op de vangst van robben en walvissen in de noordelijke wateren. Daarmee werd de private onderneming de derde nationale handelsorganisatie naast de VOC en de WIC. De geschiedenis van de kleinste van deze drie is altijd onderbelicht gebleven. Vanwege de oprichting, dit jaar 400 jaar geleden, verscheen het boek “De Noordse Compagnie” van pooldeskundige en emeritus-hoogleraar Arctische Studies Louwrens Hacquebord. Het Spoor Terug reconstrueerde de Nederlandse walvisvaart al in 2000 met de serie “Ter Walvischvaart”.

  Lees verder Vierhonderd jaar Nederlandse walvisvaart

 • De pier van Scheveningen verkocht

  De pier van Scheveningen verkocht

  Redding voor icoon van nationale strandleven

  28 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  De Scheveningse pier is van de ondergang gered. Een investeringsmaatschappij heeft het voor Nederland unieke bouwwerk voor 3 miljoen euro gekocht van de eigenaars, de familie Van der Valk. Zij hadden de pier in 1991 voor het symbolische begrag van 1 gulden gekocht, maar zagen na een aantal dure verbouwingen de pier begin 2013 failliet gaan. Gevreesd werd dat de zwaar verwaarloosde pier afgebroken zou moeten worden. Met de verkoop gloort er weer een nieuw leven voor de pier. Bekijk op deze pagina beelden uit de hoogtijdagen van de badplaats, die volop pronkte met haar pier.

  Lees verder De pier van Scheveningen verkocht

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (35)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (35)

  28 october 1914: De strijd in Vlaanderen — Het bombardement van Ostende

  28 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "Sommige soldaten zijn woedend, andere bedrukt over het groot aantal kameraden, dat daar op het slagveld is achtergebleven, terwijl men nauwelijks vorderen kan tegen de hardnekkigheid der verbondenen. Degenen, die niet zwaar gewond zijn worden niet eens in hospitalen of dergelijke gebouwen ondergebracht, daar er slechts voor weinigen plaats is en reeds veel particuliere woningen tot hulphospitalen zijn ingericht. Op de straten en in de cafés ziet men er dan ook honderden, die in het verband zitten."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (35)

 • De roemruchte geschiedenis van de Scheveningse boulevard

  De roemruchte geschiedenis van de Scheveningse boulevard

  Andere Tijden over de parel aan de noordzee

  27 oktober 2014

  Twee keer nieuws over de Parel aan de Noordzee in Scheveningen, binnen één week tijd. Eerst het fameuze Kurhaus failliet, dan de beroemde Pier eindelijk verkocht. Het luxe hotel zit al tijden in de problemen en wordt een paar uur na het faillissement overgenomen door de Amrâth Hotels Group. Even later is ook de Pier verkocht. Die stond al sinds het faillissement in 2013 te koop en was gesloten op last van veiligheidsvoorschrift. Een vastgoed- en een investeringsmaatschappij gaan de oude sleetse pier nieuw leven inblazen, zo stelt de curator van beide failliete gebouwen Marc Udink. Andere Tijden maakte in september 2013 een aflevering over het verval van de Scheveningse boulevard in de jaren ’70.

  Lees verder De roemruchte geschiedenis van de Scheveningse boulevard

 • Grensbewakers uit DDR dronken stiekeme biertjes in West-Berlijn

  Grensbewakers uit DDR dronken stiekeme biertjes in West-Berlijn

  Spectaculaire foto's uit de Koude Oorlog

  27 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  Het is bijna 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur werd afgebroken, de keiharde scheiding tussen het oosten en het westen van Berlijn en daarmee van Oost en West in het algemeen. Dat deze grens niet helemaal waterdicht was, blijkt uit opmerkelijke foto’s uit de jaren 70 en 80 met Oost-Duitse grensbewakers die stiekem over de Muur klommen.

  Lees verder Grensbewakers uit DDR dronken stiekeme biertjes in West-Berlijn

 • Geschiedenis op tv

  Geschiedenis op tv

  Wat is er te zien?

  27 oktober 2014

  Een overzicht van tv-programma's met een historisch onderwerp.

  Lees verder Geschiedenis op tv

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (34)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (34)

  27 october 1914: De Slag aan de Yser

  27 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "Het is geen strijd meer van kanonnen, maar van bajonetten. De officieren drijven hun manschappen naar voren en met gevelde bajonet rukken ze in gesloten gelederen op de loopgraven der Engelschen aan, die hen in flegmatische kalmte afwachten en hen dan als honden neerschieten. En als de lijken der Duitschers barricaden gevormd hebben, worden nieuwe troepen naar voren gedreven om te trachten over hun makkers heen naar voren te komen. Naar Duinkerken en Calais moeten ze. Dat schijnt een ijzeren bevel, van hooger hand gegeven, en hetwelk de officieren schier tot waanzin drijft in het spelen met menschenlevens. En de mannen, die daar den dood tegemoet gaan, of zwaar verwond uit den strijd terugkeeren, ze zijn niet kwaad op de officieren, alles geschiedt immers ten beste van het vaderland."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (34)

 • Dik van der Meulen (Willem III) wint Libris Geschiedenis Prijs 2014

  Dik van der Meulen (Willem III) wint Libris Geschiedenis Prijs 2014

  Het beste geschiedenisboek van dit jaar

  26 oktober 2014

  Dik van der Meulen heeft met zijn biografie "Koning Willem III 1817-1890" de Libris Geschiedenis Prijs 2014 voor historische boeken gewonnen. De prijs werd bekend gemaakt in het radioprogramma OVT op NPORadio 1, dat live uitzond vanuit het Museum Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam.

  Lees verder Dik van der Meulen (Willem III) wint Libris Geschiedenis Prijs 2014

 • Vijf wetsvoorstellen om de de zomertijd af te schaffen

  Vijf wetsvoorstellen om de de zomertijd af te schaffen

  Het verzet van Boer Braat tegen de stadse fratsen

  26 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  Het is weer wintertijd. Als Arend Braat van de Plattelandersbond nog had geleefd, had hij nu vast feest gevierd, want hij diende maar liefst vijf keer een wetsvoorstel in om de zomertijd af te schaffen. Een ander idee was om de zomertijd alleen in steden in te voeren en het platteland met rust te laten. We hebben een kort filmpje uit 1924 gevonden van Braat.

  Lees verder Vijf wetsvoorstellen om de de zomertijd af te schaffen

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (33)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (33)

  26 october 1914: Van Brugge tot Ostende — Een begrafenis in de duinen

  26 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "En terwijl de zachte tonen der muziek óver de duinen weergalmden, klonk onophoudelijk een dof-krakend boem-boem van het zware veldgeschut. En iedere „boem" beteekent weer het einde van zooveel menschenlevens méér. De muziek blijft doorgalmen en de officieren treden een voor een nader, nemen een hand zand en werpen het op de lichamen hunner gevallen makkers. Ik zag een heen en weer bewegen hunner neusvleugels, hun zenuwachtig bijten op de lippen; ik zag tranen in hun oogen. De plechtigheid werd besloten met het verzoek van den dominee, dat ieder aanwezige nog een kort stil gebed zou storten, en nu viel mij op, hoe drie Beieren toen een flink kruis sloegen. Ook op mij had de begrafenis een machtigen indruk gemaakt, en niet zonder ontroering schreed ik op mijn beurt tot aan den rand der kuilen. In ieder zag ik drie lijken liggen, slechts omwikkeld door een helder-wit laken. De eenige versierselen waren wat groene palmtakken, de takken des vredes."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (33)

 • Corruptie in Limburg

  Corruptie in Limburg

  OM vervolgt oud-wethouder

  25 oktober 2014

  Jos van Rey (VVD), oud-wethouder van Roermond, wordt strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft daar toe besloten. Van Rey wordt gedagvaard vanwege ambtelijke omkoping, verkiezingsfraude en het witwassen van ruim 175.000 euro. Dit is niet de eerste keer in de zuidelijke provincie. Begin jaren '90 rolt het openbaar bestuur in Limburg van de ene corruptie-affaire in de andere. In Andere Tijden geven journalisten, een wegenbouwer en rechercheurs een ontluisterend en openhartig inkijkje in een corrupt openbaar bestuur.

  Lees verder Corruptie in Limburg

 • Anton Geesink had bijna zijn eigen stadion in Amsterdam gehad

  Anton Geesink had bijna zijn eigen stadion in Amsterdam gehad

  Ambitieuze plannen uit jaren 80 nooit uitgevoerd

  23 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat Anton Geesink op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille won. In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er serieuze plannen om een Anton Geesink Olympisch Stadion te bouwen in Amsterdam Zuid-Oost. Alleen de schetsen zijn bewaard gebleven.

  Lees verder Anton Geesink had bijna zijn eigen stadion in Amsterdam gehad

 • De anti-robotstaking van 1956

  De anti-robotstaking van 1956

  De strijd tussen arbeider en automaat

  21 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  Nemen de robots het werk over van de gewone mensen? Het debat woedt weer na een toespraak van minister Ascher over dit onderwerp. In 1956 leidden protesten tegen de opkomst van robots zelfs tot de eerste anti-robotstaking. Het werd omschreven als de eerste ronde van de strijd tussen arbeider en automaat.

  Lees verder De anti-robotstaking van 1956

 • De stralende geschiedenis van de kernenergie

  De stralende geschiedenis van de kernenergie

  Onrust over Pettense kernreactor

  20 oktober 2014

  Er heerst onrust rondom de kernreactor in Petten. De kernfysische dienst heeft vorig jaar moeten ingrijpen na een reeks incidenten waarbij de veiligheid van het personeel en omwonenden in gevaar is gekomen. In de Tweede Kamer klinken geluiden voor sluiting. De onveilige situatie kan niet langer worden getolereerd. Dat kernenergie gevaarlijk kan zijn is inmiddels algemene kennis geworden. In de jaren vijftig werd kernenergie echter nog gezien als dé oplossing voor het tekort aan kolen. Andere Tijden maakte een aflevering over hoe de euforie over een eindeloze energiebron omsloeg naar het tegenovergestelde.

  Lees verder De stralende geschiedenis van de kernenergie

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (32)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (32)

  20 october 1914: Bezoek aan Antwerpen en Mechelen

  20 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "Toen ik Zondag in de St. Joriskerk de H. Mis hoorde, lagen daar verscheidene katholieke Beieren in de grootste ingetogenheid neergeknield; zij hebben mij zeer gesticht. Toen ik een paar uur later drie priesters over straat zag gaan, geheel in hun kerkelijk gewaad met 't kruis voorop en gevolgd door misdienaars, kwam er ook een Duitsche cavalerieafdeeling langs en expres bleef ik eens staan, wat ze doen zouden. Welnu, 't zou toch wel toevallig zijn, als allen Katholiek geweest zijn, maar toch was er niet één bij, die niet stram in de houding ging zitten en het militair saluut bracht."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (32)

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (31)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (31)

  18 october 1914: Onderhoud met Kardinaal Mercier in Antwerpen

  18 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "In de kamer van een groot, deftig gebouw te Antwerpen wachtte ik de komst af van Z. Em. Kardinaal Mercier, den metropoliet van de Belgische Kerkprovincie, die als kerkvoogd en vaderlander zoo zwaar wordt beproefd in dezen oorlog, welke tegelijk zijn universiteitsstad en zijn bisschopsstad teisterde. Z. Em. had de goedheid mij, ondanks zijn ingespannen bezigheden, een onderhoud toe te staan. Terwijl ik nog in stilte peinsde over het tragische van zijn eerbiedwaardige figuur in deze harde krijgsdagen, werd plotseling de deur geopend en stond zijn slanke gestalte voor mij. 't Was een oogenblik van ontroering voor me, en misschien zou ik me daarvan niet zoo spoedig hersteld hebben, indien de goedige kerkvoogd me niet met zooveel minzaamheid was tegemoet gekomen."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (31)

 • De emancipatie van blinden in Nederland

  De emancipatie van blinden in Nederland

  Internationale Dag van de Witte Stok

  15 oktober 2014

  Het is vandaag de Internationale Dag van de Witte Stok. Slechtzienden en blinden vragen dan aandacht voor hun recht op zelfstandige mobiliteit. In 1963 werd hiervoor het initiatief genomen in de Verenigde Staten. Hoe verliep het proces van emancipatie onder blinden in Nederland? Luister hier naar een documentaire en bekijk oude Polygoonjournaals.

  Lees verder De emancipatie van blinden in Nederland

 • Makkers, staakt uw wild geraas!

  Makkers, staakt uw wild geraas!

  Anti-Joodse Sinterklaasliedjes in de negentiende eeuw

  14 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  De teksten van Sinterklaasliedjes zijn altijd al onderhevig geweest aan verandering. Gelukkig maar, want in 1872 zongen de kindertjes nog een antisemitisch Sinterklaaslied. 'Geef den kleinen kinders wat / Geef den grooten een schop voor 't gat / Laat de kleintjens loopen / De groote willen we verkoopen / Aan een ouden smous! / Lik aan m'n kous.' We hebben ook een Sinterklaasvers uit 1831 gevonden met een heel opmerkelijke ouderlijke waarschuwing: 'Och dat vertelsel is een overoude logen.'

  Lees verder Makkers, staakt uw wild geraas!

Pagina's

reacties