Nieuwsoverzicht

Pagina's

 • Anton Geesink had bijna zijn eigen stadion in Amsterdam gehad

  Anton Geesink had bijna zijn eigen stadion in Amsterdam gehad

  Ambitieuze plannen uit jaren 80 nooit uitgevoerd

  23 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat Anton Geesink op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille won. In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er serieuze plannen om een Anton Geesink Olympisch Stadion te bouwen in Amsterdam Zuid-Oost. Alleen de schetsen zijn bewaard gebleven.

  Lees verder Anton Geesink had bijna zijn eigen stadion in Amsterdam gehad

 • De anti-robotstaking van 1956

  De anti-robotstaking van 1956

  De strijd tussen arbeider en automaat

  21 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  Nemen de robots het werk over van de gewone mensen? Het debat woedt weer na een toespraak van minister Ascher over dit onderwerp. In 1956 leidden protesten tegen de opkomst van robots zelfs tot de eerste anti-robotstaking. Het werd omschreven als de eerste ronde van de strijd tussen arbeider en automaat.

  Lees verder De anti-robotstaking van 1956

 • De stralende geschiedenis van de kernenergie

  De stralende geschiedenis van de kernenergie

  Onrust over Pettense kernreactor

  20 oktober 2014

  Er heerst onrust rondom de kernreactor in Petten. De kernfysische dienst heeft vorig jaar moeten ingrijpen na een reeks incidenten waarbij de veiligheid van het personeel en omwonenden in gevaar is gekomen. In de Tweede Kamer klinken geluiden voor sluiting. De onveilige situatie kan niet langer worden getolereerd. Dat kernenergie gevaarlijk kan zijn is inmiddels algemene kennis geworden. In de jaren vijftig werd kernenergie echter nog gezien als dé oplossing voor het tekort aan kolen. Andere Tijden maakte een aflevering over hoe de euforie over een eindeloze energiebron omsloeg naar het tegenovergestelde.

  Lees verder De stralende geschiedenis van de kernenergie

 • Geschiedenis op tv

  Geschiedenis op tv

  Wat is er te zien?

  20 oktober 2014

  Een overzicht van tv-programma's met een historisch onderwerp.

  Lees verder Geschiedenis op tv

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (32)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (32)

  20 october 1914: Bezoek aan Antwerpen en Mechelen

  20 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "Toen ik Zondag in de St. Joriskerk de H. Mis hoorde, lagen daar verscheidene katholieke Beieren in de grootste ingetogenheid neergeknield; zij hebben mij zeer gesticht. Toen ik een paar uur later drie priesters over straat zag gaan, geheel in hun kerkelijk gewaad met 't kruis voorop en gevolgd door misdienaars, kwam er ook een Duitsche cavalerieafdeeling langs en expres bleef ik eens staan, wat ze doen zouden. Welnu, 't zou toch wel toevallig zijn, als allen Katholiek geweest zijn, maar toch was er niet één bij, die niet stram in de houding ging zitten en het militair saluut bracht."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (32)

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (31)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (31)

  18 october 1914: Onderhoud met Kardinaal Mercier in Antwerpen

  18 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "In de kamer van een groot, deftig gebouw te Antwerpen wachtte ik de komst af van Z. Em. Kardinaal Mercier, den metropoliet van de Belgische Kerkprovincie, die als kerkvoogd en vaderlander zoo zwaar wordt beproefd in dezen oorlog, welke tegelijk zijn universiteitsstad en zijn bisschopsstad teisterde. Z. Em. had de goedheid mij, ondanks zijn ingespannen bezigheden, een onderhoud toe te staan. Terwijl ik nog in stilte peinsde over het tragische van zijn eerbiedwaardige figuur in deze harde krijgsdagen, werd plotseling de deur geopend en stond zijn slanke gestalte voor mij. 't Was een oogenblik van ontroering voor me, en misschien zou ik me daarvan niet zoo spoedig hersteld hebben, indien de goedige kerkvoogd me niet met zooveel minzaamheid was tegemoet gekomen."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (31)

 • De emancipatie van blinden in Nederland

  De emancipatie van blinden in Nederland

  Internationale Dag van de Witte Stok

  15 oktober 2014

  Het is vandaag de Internationale Dag van de Witte Stok. Slechtzienden en blinden vragen dan aandacht voor hun recht op zelfstandige mobiliteit. In 1963 werd hiervoor het initiatief genomen in de Verenigde Staten. Hoe verliep het proces van emancipatie onder blinden in Nederland? Luister hier naar een documentaire en bekijk oude Polygoonjournaals.

  Lees verder De emancipatie van blinden in Nederland

 • Makkers, staakt uw wild geraas!

  Makkers, staakt uw wild geraas!

  Anti-Joodse Sinterklaasliedjes in de negentiende eeuw

  14 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  De teksten van Sinterklaasliedjes zijn altijd al onderhevig geweest aan verandering. Gelukkig maar, want in 1872 zongen de kindertjes nog een antisemitisch Sinterklaaslied. 'Geef den kleinen kinders wat / Geef den grooten een schop voor 't gat / Laat de kleintjens loopen / De groote willen we verkoopen / Aan een ouden smous! / Lik aan m'n kous.' We hebben ook een Sinterklaasvers uit 1831 gevonden met een heel opmerkelijke ouderlijke waarschuwing: 'Och dat vertelsel is een overoude logen.'

  Lees verder Makkers, staakt uw wild geraas!

 • Rijden om spek en bonen

  Rijden om spek en bonen

  Geschiedenis van het kortebaanschaatsen in Friesland in de 19e eeuw

  14 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  Het kortebaanschaatsen is de bakermat van de vaderlandse hardrijcultuur. Vooral in Friesland werd deze tak van sport in de 19e eeuw ongekend populair. Journalist Ron Couwenhoven dook de archieven in en publiceerde het vuistdikke “Hardrijderijen in Friesland -Volksvermaak op het ijs 1800 -1900.” Onderstaand een voorpublicatie uit dit standaardwerk, waarin de geschiedenis van één van meest bijzondere aspecten van de Nederlandse schaatscultuur belicht wordt: de zogenaamde "spekrijderijen". Dit waren wedstrijden die speciaal voor de armen werden georganiseerd. De uitdrukking "voor spek en bonen meedoen" hebben we aan dit fenomeen te danken.

  Lees verder Rijden om spek en bonen

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (30)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (30)

  14 october 1914: Gruwelijke behandeling van gewonde Engelschen

  14 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "Kapot moet je! Slaat ze dood, slaat ze dood! En terwijl ze dit laatste zeiden, richtten ze hun geweren op de ongelukkige, bloedende, hulpelooze en hongerige wezens. Anderen stonden hen te spuwen op de kleeren en in het gezicht en het schuim stond den dollen mannen op de monden. Met gebroken oogen, oogen van den naderenden dood lag een hunner zijn beulen aan te staren, dan weer dof blikkend naar de dampende soep. De twee anderen hadden het hoofd afgewend en lagen met gesloten oogen. Doch tenslotte wendde ook de derde, zuchtend en steunend het hoofd en sloot de oogen. Ik stond stil, verstomd, wezenloos; ik kon geen woord uitbrengen."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (30)

 • Veertig jaar stichting ‘Blijf van mijn Lijf’

  Veertig jaar stichting ‘Blijf van mijn Lijf’

  13 oktober 2014

  Denise Parengkuan

  Op 23 oktober 1974 doorbrak actiegroep ‘Blijf van mijn Lijf’ een taboe in Nederland. Op een geheim adres in Amsterdam openden de leden het eerste opvanghuis voor mishandelde vrouwen. Het bracht een verandering teweeg in het denken over huishoudelijk geweld, dat tot dan toe vooral als een privézaak werd beschouwd. Voor het eerst werd het als een maatschappelijk probleem aan de kaak gesteld. Op dinsdag 14 oktober is koningin Maxima aanwezig bij een symposium in Amsterdam waar het 40-jarig jubileum van stichting ‘Blijf van mijn Lijf’ zal worden gevierd.

  Lees verder Veertig jaar stichting ‘Blijf van mijn Lijf’

 • Terugkijken op de hongerwinter

  Terugkijken op de hongerwinter

  Andere Tijden over hongerkinderen

  13 oktober 2014

  In het Verzetsmuseum Amsterdam is de tentoonstelling “Naar de boeren!”, over kinderen tijdens de hongerwinter, te bezoeken. In het najaar van 1944 heerste in westen van Nederland een groot voedseltekort door het Duitse verbod op voedseltransporten. Winkels gingen over op het verkopen van suikerbieten en tulpenbollen. Duizenden verzwakte kinderen dreigden te sterven. Andere Tijden maakte een aflevering over de hongerkinderen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

  Lees verder Terugkijken op de hongerwinter

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (29)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (29)

  13 october 1914: Duitsche jacht op onzen oorlogscorrespondent

  13 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "Mijn correspondentie over hetgeen te Bilsen is voorgevallen, blijkt ook in Duitsche kringen verspreid te zijn, en toen de heer von Wersch j.l. Zaterdag weer te Bilsen vertoefde, werd hij aangehouden en aangezien voor den oorlogscorrespondent van „De Tijd", die de tegenover Hollanders gebezigde uitdrukking „Schweinhunde", had durven signaleeren. Dat ze den Tijd-correspondent hebben moesten, vindt zijn oorzaak in het bewuste artikel over Bilsen, waarin ik geschreven had, hoe onheusch Hauptmann Spür eenige Hollanders en inwoners van Bilsen had behandeld. De officier blijkt naar aanleiding van mijn uitlatingen van „hoogere zijde" op zijn gedrag aanmerkingen te hebben gekregen."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (29)

 • Schaatsicoon Jeen van den Berg overleden

  Schaatsicoon Jeen van den Berg overleden

  De man die Friesland "pootje-over" leerde

  9 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  De Friese schaatslegende Jeen van den Berg is op 86-jarige leeftijd overleden. Behalve Frieslands bekendste Elfstedenschaatser was Van den Berg ook een gerenommeerd langebaanschaatser, die in 1956 en 1960 meedeed aan de Olympische Winterspelen. In zijn schaatscarrière won hij tussen 1939 en 1997 meer dan duizend prijzen.

  Lees verder Schaatsicoon Jeen van den Berg overleden

 • China door de ogen van Joris Ivens

  China door de ogen van Joris Ivens

  1938-1976: Cineast in Mao-land

  9 oktober 2014

  Joris Smeets

  Communistisch China bestaat 65 jaar. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit, en kwam er een einde aan een jarenlange burgeroorlog. In een serie van vijf verhalen blikt NPOGeschiedenis terug op de bijzondere relatie tussen China en Nederland. Deel 3: Joris Ivens en China.

  Lees verder China door de ogen van Joris Ivens

 • Herinneringen aan de Muur (6)

  Herinneringen aan de Muur (6)

  Vijftig jaar na de scheiding van Berlijn

  9 oktober 2014

  Sanne Boersma

  In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd Berlijn compleet onverwacht in tweeën gedeeld. Op 9 november 1989 viel de Muur en werd Berlijn weer herenigd. Voor NPOGeschiedenis fietste Sanne Boersma de grotendeels fysiek verdwenen muur in de rondte om op te tekenen hoe de muur nog leeft in de hoofden van de hedendaagse bewoners. een serie in zes delen. Deel 6 (slot): Van de Bösebrücke naar de East Side Gallery.

  Lees verder Herinneringen aan de Muur (6)

 • Herinneringen aan de Muur (5)

  Herinneringen aan de Muur (5)

  Vijfentwintig jaar na de val

  9 oktober 2014

  Sanne Boersma

  In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd Berlijn compleet onverwacht in tweeën gedeeld. Op 9 november 1989 viel de Muur en werd Berlijn weer herenigd. Voor NPOGeschiedenis fietste Sanne Boersma de grotendeels fysiek verdwenen muur in de rondte om op te tekenen hoe de muur nog leeft in de hoofden van de hedendaagse bewoners. een serie in zes delen. Deel 5: Van de ‘Entenschnabel’ naar S-Bahnhof Wollankstrasse.

  Lees verder Herinneringen aan de Muur (5)

 • Herinneringen aan de Muur (4)

  Herinneringen aan de Muur (4)

  Vijfentwintig jaar na de val

  9 oktober 2014

  Sanne Boersma

  In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd Berlijn compleet onverwacht in tweeën gedeeld. Op 9 november 1989 viel de Muur en werd Berlijn weer herenigd. Voor NPOGeschiedenis fietste Sanne Boersma de grotendeels fysiek verdwenen muur in de rondte om op te tekenen hoe de muur nog leeft in de hoofden van de hedendaagse bewoners. een serie in zes delen. Deel 4: Van Staaken/Spandau naar Hohen Neuendorf.

  Lees verder Herinneringen aan de Muur (4)

 • Herinneringen aan de Muur (3)

  Herinneringen aan de Muur (3)

  Vijfentwintig jaar na de val

  9 oktober 2014

  Sanne Boersma

  In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd Berlijn compleet onverwacht in tweeën gedeeld. Op 9 november 1989 viel de Muur en werd Berlijn weer herenigd. Voor NPOGeschiedenis fietste Sanne Boersma de grotendeels fysiek verdwenen muur in de rondte om op te tekenen hoe de muur nog leeft in de hoofden van de hedendaagse bewoners. een serie in zes delen. Deze week deel 3: Van de Griebnitzsee naar de dorpskerk van Staaken.

  Lees verder Herinneringen aan de Muur (3)

 • Herinneringen aan de Muur (2)

  Herinneringen aan de Muur (2)

  Vijfentwintig jaar na de val

  9 oktober 2014

  Sanne Boersma

  In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd Berlijn compleet onverwacht in tweeën gedeeld. Op 9 november 1989 viel de Muur en werd Berlijn weer herenigd. Voor NPOGeschiedenis fietste Sanne Boersma de grotendeels fysiek verdwenen muur in de rondte om op te tekenen hoe de muur nog leeft in de hoofden van de hedendaagse bewoners. een serie in zes delen. Dit is deel 2: Van voormalig opvangcentrum Marienfelde naar ex-enclave Steinstücken (24 km).

  Lees verder Herinneringen aan de Muur (2)

Pagina's

reacties