Nieuwsoverzicht

Pagina's

 • De eerste kringloopwinkels van Nederland

  De eerste kringloopwinkels van Nederland

  Primeur was in Dieren in 1981

  2 oktober 2014

  Jurryt van de Vooren

  Kringloopwinkels zijn tegenwoordig in heel het land te vinden, maar het idee hiervoor is slechts 35 jaar oud. Eind jaren 70 begon een onderzoek in Enschede en in 1981 werd in het Gelderse dorp Dieren de eerste kringloopwinkel geopend. Er waren trouwens mensen die dit een vuilwinkel hadden willen noemen...

  Lees verder De eerste kringloopwinkels van Nederland

 • Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014 - met filmpjes!

  Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014 - met filmpjes!

  Het beste geschiedenisboek van dit jaar

  2 oktober 2014

  De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2014 is bekend gemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken.

  Lees verder Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014 - met filmpjes!

 • China door de ogen van reisschrijvers

  China door de ogen van reisschrijvers

  1980-1989: Adriaan van Dis en Carolijn Visser ontdekken China

  2 oktober 2014

  Martijn de Waal

  Communistisch China bestaat 65 jaar. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit, en kwam er een einde aan een jarenlange burgeroorlog. In een serie van vijf verhalen blikt NPOGeschiedenis terug op de bijzondere relatie tussen China en Nederland. Deel 6: 1980-1989 - Adriaan van Dis en Carolijn Visser ontdekken China.

  Lees verder China door de ogen van reisschrijvers

 • China door de ogen van fellow-travellers

  China door de ogen van fellow-travellers

  1960-1985: Het is hier fantastisch!

  2 oktober 2014

  Chris Bajema

  Communistisch China bestaat 65 jaar. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit, en kwam er een einde aan een jarenlange burgeroorlog. In een serie van vijf verhalen blikt NPOGeschiedenis terug op de bijzondere relatie tussen China en Nederland. Deel 5: Fellow-travellers vanaf 1960.

  Lees verder China door de ogen van fellow-travellers

 • China door de ogen van Kuifje en Hergé

  China door de ogen van Kuifje en Hergé

  Jaren dertig: Kuifje in Shanghai

  2 oktober 2014

  Chris Bajema

  Communistisch China bestaat 65 jaar. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit, en kwam er een einde aan een jarenlange burgeroorlog. In een serie van vijf verhalen blikt NPOGeschiedenis terug op de bijzondere relatie tussen China en Nederland. Deel 4: Kuifje in China.

  Lees verder China door de ogen van Kuifje en Hergé

 • China door de ogen van Joris Ivens

  China door de ogen van Joris Ivens

  1938-1976: Cineast in Mao-land

  2 oktober 2014

  Joris Smeets

  Communistisch China bestaat 65 jaar. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit, en kwam er een einde aan een jarenlange burgeroorlog. In een serie van vijf verhalen blikt NPOGeschiedenis terug op de bijzondere relatie tussen China en Nederland. Deel 3: Joris Ivens en China.

  Lees verder China door de ogen van Joris Ivens

 • China door de ogen van Slauerhoff

  China door de ogen van Slauerhoff

  1925-1927: Een Hollandse dichter aan de Chinese kust

  2 oktober 2014

  Martijn de Waal

  Communistisch China bestaat 65 jaar. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit, en kwam er een einde aan een jarenlange burgeroorlog. In een serie van vijf verhalen blikt NPOGeschiedenis terug op de bijzondere relatie tussen China en Nederland. Deel 2: Slauerhoff en China.

  Lees verder China door de ogen van Slauerhoff

 • China door de ogen van de VOC

  China door de ogen van de VOC

  1622-1662: Handel en oorlog in het Verre Oosten

  2 oktober 2014

  Joris Smeets

  Communistisch China bestaat 65 jaar. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong de Volksrepubliek China uit, en kwam er een einde aan een jarenlange burgeroorlog. In een serie van zes verhalen blikt NPOGeschiedenis terug op de bijzondere relatie tussen China en Nederland. Deel 1: de VOC en China.

  Lees verder China door de ogen van de VOC

 • 25 jaar commerciële televisie in Nederland

  25 jaar commerciële televisie in Nederland

  Andere Tijden over TV10

  2 oktober 2014

  Begin 1989 rommelt het in medialand. Twee verschillende partijen zijn bezig een Nederlandse commerciële omroep op te zetten. De beroepspiraten van radio Veronica en mediamagnaat Joop van den Ende. De één redt het, en kennen we, 25 jaar later, nog steeds als RTL Nederland. De andere redt het niet. Andere Tijden maakte een aflevering over het TV10 van Joop van den Ende, het sterrennet dat niet mocht zijn.

  Lees verder 25 jaar commerciële televisie in Nederland

 • Het drama van Putten

  Het drama van Putten

  Zeventig jaar na 1 en 2 oktober 1944

  1 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  Wat Oradour-sur-Glane is voor Frankrijk, is Putten voor Nederland: een stadje dat door de Duitse bezetter werd uitgekozen om wraak te nemen. In Oradour werden op 10 juni 1944 642 willekeurige inwoners vermoord. In Putten vonden als gevolg van een Duitse razzia 552 mannen de dood. Zeventig jaar later wordt dit grootste burgerdrama uit de oorlog nog altijd intens herdacht.

  Lees verder Het drama van Putten

 • Wereld Vegetarisme-dag 2014

  Wereld Vegetarisme-dag 2014

  Vleesch: verboden tv-reportage van Wim T. Schippers uit 1967

  1 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  Het is vandaag Wereld Vegetarisme Dag. Voor iedereen die vlees nog niet heeft afgezworen: in 1967 maakten Hans Verhagen en Wim T. Schippers (overtuigd vegetariër) het filmpje "Vleesch!", over de laatste vijf minuten van een koe in het slachthuis. Het item komt uit het spraakmakende jongerenprogramma Hoepla van de VPRO, dat regelmatig voor Kamervragen zorgde. "Vleesch" leidde niet tot kamervragen, want het item werd door de VPRO-directie zelf al vooraf verboden. Hier nu voor het eerst te bekijken: Vleesch! uit 1967.

  Lees verder Wereld Vegetarisme-dag 2014

 • Maand van de Geschiedenis gestart!

  Maand van de Geschiedenis gestart!

  Thema: vriend en vijand

  1 oktober 2014

  Op Landgoed Huis Doorn, vooral bekend als de plek waar de Duitse ex-Keizer Wilhelm II van 1918 tot zijn dood in 1941 in ballingschap verbleef, is de Maand van de Geschiedenis officieel geopend. Het thema van de maand is "vriend en vijand". NPOGeschiedenis -met o.a. Andere Tijden en OVT- doet vanzelfsprekend uitgebreid mee met deze maand. Het hoofdartikel van deze Maand van de Geschiedenis werd geschreven door Ad van Liempt, o.a. initiator van het tv-programma Andere Tijden. Dat artikel volgt hieronder.

  Lees verder Maand van de Geschiedenis gestart!

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (27)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (27)

  1 october 1914: De overval te Lanaeken - De eenzame wachtpost

  1 oktober 2014

  Marnix Koolhaas

  "“En als de Duitschers in groote overmacht zijn?” – “Dan schieten we er eerst zoveel mogelijk dood en dan gaan we naar…. Ja, dat zeg ik u niet. Maar ze komen niet zo gauw weer; we hebben ze hier een paar maal goed ontvangen. En de Duitschers zijn laf. Als men maar staan blijft en er een paar neerschiet, dan gaan de anderen loopen…. En al valt Antwerpen, dan nog blijven we vechten tot we dood zijn, of tot het Duitsche leger uit Frankrijk hier terugkomt en we ons met de Franschen en Engelschen vereenigen kunnen. Want leeven wil ik wel, … als ik me wreken kan. Ik ben geboortig uit Dinant. De stad is gansch verwoest, het huis van mijn ouders bestaat niet meer, war er van vader, moeder en zusjes geworden is, weet ik niet. Wat moet ik terug doen in Dinant? De haat, dien de Duitschers ons gebracht hebben, zullen ze voelen. Ik haat hen, ik haat hen!”"

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (27)

 • 100-jarige verzetsstrijdster Siet Tammens overleden

  100-jarige verzetsstrijdster Siet Tammens overleden

  Andere Tijden over gewapend verzet

  30 september 2014

  Verzetsstrijdster Siet Gravendaal-Tammens uit Winsum is op 100-jarige leeftijd overleden. Ze speelde tijdens de oorlog een belangrijke rol in het verzet en was betrokken bij overvallen op distributiekantoren en liquidaties. Andere Tijden maakte een uitzending over het gewapend verzet in de Tweede Wereldoorlog en daarin vertelt Tammens over haar ervaringen.

  Lees verder 100-jarige verzetsstrijdster Siet Tammens overleden

 • De butler heeft het echt niet gedaan

  De butler heeft het echt niet gedaan

  Andere Tijden over de moord op weduwe van Wylick

  30 september 2014

  De butler heeft de weduwe niet vermoord. Er is zelfs helemaal geen moord gepleegd, blijkt uit nieuw onderzoek. Arts en patholoog Frank van de Goot stelt dat weduwe Van Wylick aan een hartinfarct is overleden. Hiermee is er eindelijk bewijs dat de butler, Dick van Leeuwerden, de moord niet heeft gepleegd. Drie decennia lang strijdt hij voor zijn recht. Andere Tijden maakte een aflevering over de Butler die het niet heeft gedaan.

  Lees verder De butler heeft het echt niet gedaan

 • De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (26)

  De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (26)

  28 september 1914: Een paar heete oogenblikken — Schermutselingen rond Bilsen — Brutale proclamaties

  30 september 2014

  Marnix Koolhaas

  "Als het vuren even aanhoudt, wordt een der huzaren getroffen; hij valt van het paard, dat wegdraaft. Enkele seconden later wordt een ander huzaar getroffen in den arm en zijn paard in het achterlijf. Berijder en paard vluchten uit het vuur. Natuurlijk hadden de Duitschers het vuur direct beantwoord en ik word meegetrokken achter den berm van den weg, waar ik me met hen plat neerleg. Een Belgisch soldaat uit een clubje van vier, dat uit het boschje te voorschijn kwam, wordt neergeschoten, doch als het vuren nog wat heeft aangehouden en de huzaren en wielrijders wegvluchten, wordt een bevel gegeven en allen springen op en vluchten weg op Bilsen aan. Mij wordt beduid, dat ik mee moet. Ik hol dan mee en hijgend komen we allen bij Bilsen aan. Als ze in Bilsen wat uitgeblazen zijn, vieren ze hun woede bot."

  Lees verder De oorlog door de ogen van Lambertus Mokveld (26)

 • Wouter Gortzak overleden

  Wouter Gortzak overleden

  Onder veel meer politiek analist VPRO-radio

  29 september 2014

  Wouter Gortzak is op 83-jarige leeftijd overleden. Gortzak was van 1981 tot 1988 hoofdredacteur van het Parool en nam van 1998 tot 2002 voor de PvdA zitting in de Tweede Kamer. Voordat hij in 1973 definitief voor de PvdA kiest was hij een aantal jaar lid van de Communistische Partij, de partij waarin zijn vader Henk een vooraanstaande rol speelde. Als jonge CPN'er was ook Wouter in 1956 betrokken bij de bezetting van het CPN-hoofdkwartier Felix Meritis in Amsterdam. In Andere Tijden sprak hij over die drie dagen durende veldslag.

  Lees verder Wouter Gortzak overleden

 • Nieuwe comedyserie ‘Welkom bij de Romeinen’

  Nieuwe comedyserie ‘Welkom bij de Romeinen’

  Achtdelig NTR-programma start zaterdag

  29 september 2014

  Op 4 oktober is de eerste aflevering van 'Welkom bij de Romeinen', een historische comedyserie van de NTR. Het is het vervolg op ´Welkom in de Gouden Eeuw', het programma dat een eervolle vermelding kreeg van de Zilveren Nipkowschijf.

  Lees verder Nieuwe comedyserie ‘Welkom bij de Romeinen’

 • Pro-democratische protesten in Hongkong

  Pro-democratische protesten in Hongkong

  25 jaar na het bloedbad op Tiananmenplein

  29 september 2014

  Rosa Vaalburg

  In Hongkong groeit het protest tegen de regering met de dag. Er gedemonstreerd tegen bemoeienis vanuit Peking met de lokale verkiezingen. Inwoners kunnen enkel kiezen uit kandidaten die door China zijn geselecteerd. De protesten vallen in het jubileumjaar van pro-democratische demonstraties die vijfentwintig jaar geleden op Tiananmenplein tot een bloedbad leidden. Ook nu grijpt de Chinese overheid weer hard in terwijl de wereld toekijkt. Vijfentwintig jaar geleden zag de hele wereld hoe een man in zijn eentje probeerde een colonne tanks tegen te houden die het plein oprijdt.

  Lees verder Pro-democratische protesten in Hongkong

 • Geschiedenis op tv

  Geschiedenis op tv

  Wat is er te zien?

  29 september 2014

  Een overzicht van tv-programma's met een historisch onderwerp.

  Lees verder Geschiedenis op tv

Pagina's

reacties